Deltagare A-I

Deltagare A-I

Africa Now

Africa Now är ett företag som importerar etiskt producerad design och hantverk från södra Afrika, främst Sydafrika. De har bland annat produkter från företag som är medlemmar i WFTO och en hel del av produkterna är tillverkade av återvunna material.

Sugen på att veta mer om deras produkter? Besök Africa Nows hemsida!

Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation med ungefär 1 300 medlemmar som arbetar för en mer rättvis värld. Organisationen bedriver utvecklingssamarbete med fem länder i södra Afrika och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. I Sverige jobbar de med information, opinionsbildning samt insamling, både centralt och lokalt. Afrikagrupperna har omkring 30 anställda, varav ungefär hälften i Sverige och hälften i södra Afrika. Produkterna de säljer är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Dessa organisationer jobbar med rättighetsperspektiv i deras produkttillverkning.Afrikagrupperna

Vill du veta mer? Besök Afrikagruppernas hemsida. 

Amnesty

Svenska Amnesty har sedan starten 1964 arbetat för att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid. På Schysst Jul kommer organisationen att samla in namnunderskrifter inom ramen för Amnestys kampanj Skriv för frihet, som fokuserar på politiska fångar och andra vars mänskliga rättigheter kränks av myndigheter i olika länder.

För mer info, besök deras hemsida!

BeautyWaps Scandinavia AB

BeautyWaps tillverkar och säljer tygbindor som kan användas ca 200 gånger, vilket är en enorm vinst för miljön och plånboken. Eftersom bindorna är fria från kemikalier och sydda i tyg som låter huden andas är de ett hälsosamt alternativ även för kvinnor med känslig hud. Dessutom är de snygga och mjuka, så man kan välja dem med glädje! BeautyWaps tillverkas av kvinnor i Sverige och Kenya för Europa respektive Afrika. På så sätt reduceras miljöpåverkan för transporter. BeautyWaps arbetar långsiktigt med sina anställda och erbjuder arbetsvillkor som möjliggör ett bra familjeliv. BeautyWaps använder återvunnet papper i all tryckt kommunikation.

På Schysst Jul kommer de även att delta med ett föredrag om sin verksamhet som behandlar frågan “Visste ni att flickor från fattiga länder inte kan gå i skolan när de har mens?

Mer info om företaget hittar ni här!

Bokförlaget ETC

Bokförlaget ETC är ett dotterbolag till ETC Förlag AB. De ger ut både fack- och skönlitteratur och fotoböcker. Målet med utgivningen är att bredda berättelsen om världen och lyfta fram perspektiv som saknas, oavsett genre. På Schysst Jul deltar de och säljer böcker, elproduktion, mobilverksamhet, tidningar etc.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Color me Ghana

Företaget Color me Ghana arbetar direkt med småskaliga producenter i Ghana som syr och tillverkar kläder, accessoarer, sandaler etc. av lokalt införskaffade material. På så vis vill de bidra till att stimulera en ekonomisk utveckling lokalt. Syftet med försäljningen är att stötta ett barnhem i Ghana ekonomiskt så att barnen där kan fortsätta sin utbildning. Genom att arbeta direkt med småskaliga producenter, utan mellanhänder, försäkrar de sig om att människorna som tillverkar produkterna får en skälig lön för sitt arbete. Direktkontakten innebär också en förvissning om att inget barnarbete, slavarbete eller liknande ligger bakom produkterna.

Besök Color me Ghanas hemsida för mer information.

Darling Eco

Darling eco informerar om ekologiska och giftfria alternativ och visar varför det är viktigt att inte utsätta foster och barn för gifter. De erbjuder giftfria produkter styckvis eller i färdiga paketlösningar som kunden kan beställa hem via deras webshop. Alla produkter är noga granskade, testade och utvärderade av experter och föräldrar. På Schysst Jul säljer dem ekologiska och giftfria produkter för gravida, bebisar och barn.

Blev du sugen på att veta mer? Besök företagets hemsida!

Dynamo – Möjligheternas förlag

Dynamo – Möjligheternas Förlag är ett arvsfondsfinansierat projekt som drivs av Demokratipiloterna. Deras mål är att på tre år starta ett förlag som drivs av kreativa människor med sociala/psykiska funktionsuppsättningar. Idag finns en arbetande redaktion med fem unga vuxna. De vill ge ut inkluderande, normkritisk litteratur och är socialt ansvarstagande och återanvänder människors kraft på ett reko och miljömässigt sätt. De jobbar miljöinriktat med bokproduktion och alla remakeprodukter är producerade av återvunnet porslin, kläder, dukar, gardiner och plast.

Mer info hittar du här!

Earth N More

Earth N More är ett företag som arbetar med ett hållbart Mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion och både deras leverantörer och produkter är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer.

Besök företagets hemsida för mer information om deras produkter.

Ecolive

Ecolive vill ge möjligheter för bondekooperativ i Palestina att fortsätta producera och utveckla högkvalitativa produkter och att nå ut till nya målgrupper. Palestinska bönder behöver nya marknader och fortsätta den uråldriga tradition av jordbruk kopplat till marken och till olivträden.

Mer info finns på deras hemsida!

Fair Monkey

I nästan ett decennium har Fair Monkey arbetat med kvinnogrupper runt om i världen som syftar till att öka kvinnors sociala status genom ekonomiskt oberoende och egenmakt.
Från Guatemalas högland till Sydafrikas slätter, Nepals bergsområden och Indiens färgstarka landsbygd kommer hantverket som byggt förtroende och hållbarhet i livet för de kvinnliga producenterna och familjer genom att all handel sker helt med Fair Trade. Fair Monkey tror på att stödja kvinnor i världen genom att skapa en känsla av mening och hopp genom hållbar sysselsättning. De tror på en långsiktig lösning på fattigdomen genom att skapa arbetstillfällen och utbildning för de människor som behöver det bäst. Fair Monkey är medlem i World Fair trade organization och i nätverket Rättvis handel.

Besök gärna Fair Monkeys hemsida för mer information.

FairSisters

Företaget FairSisters grundades av Marie Eliasson, Gunni Karlsson och Nioma Pettersson som träffades 2013 på en Fair Trade utbildning som arrangerades av Röda Korsets Folkhögskola. I utbildning ingick tre veckors studieresa till Ghana där de besökte kvinnokooperativet Akoma Cooperative Multipurpose Society. Kooperativet ligger i byn Pusu-Namogo utanför Bolgatanga. Kvinnorna får sin inkomst genom att bla plocka sheanötter och framställa sheanötsmör
http://www.akomaskincare.co.uk/ FairSisters tar hem produkter från The Akoma Cooperative, fairtrade-certifierade, ekologiska och andra schysst tillverkade produkter från olika länder.

Besök deras facebooksida för mer information.

FIAN Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning. FIAN bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. De köper direkt från små producenter i de länder där de har projekt. Ibland är produkterna även från producenter inom projekten.

Besök deras hemsida för mer information.

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS är en ideell förening som ger bidrag till ett skyddat boende för kvinnor som drivs av organisationen SUS i norra Bangladesh. De stöttar också SUS gräsrotsprojekt Stop Violence Against Women. Föreningens produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, tillskärning, vävning, batikfärgning och i traditionellt hantverk. SUS har sedan mitten av 80-talet gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande.

På Schysst Jul kommer föreningen även hålla ett seminarium om sitt arbete med att stärka kvinnors rättigheter.

Besök deras hemsida för mer information!

Globalportalen

Globalportalen, som drivs av Forum Syd, består av flera världsförbättrande svenska biståndsorganisationer, studieförbund och folkhögskolor. Gemensamt för alla är att dom jobbar med globala frågor och vill bidra till världens utveckling. På Schysst Jul kommer Globalportalen att hålla ett inspirerande samtal med volontärer från PeaceWorks Sweden och Kvinna till Kvinna. Undrar du över hur en som ung kan vara med och göra världen bättre? Hur är det att vara volontär? Kom så får du veta!

Lär dig mer om Globalportalen här!

Individuell Människohjälp Fair Trade

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation som arbetar i tretton länder för att barn ska få gå i skolan, för att förebygga sjukdomar och för att människor ska kunna försörja sig och sin familj. Organisationen arbetar rättvisebaserat med hjälp till självhjälp. En del av IM arbetar med Fair Trade och de har åtta butiker i Sverige.

Besök deras hemsida för mer information om organisationens produkter.