Deltagare R-Ö

Deltagare R-Ö

Rekostart

Rekostart älskar bra, naturliga och giftfria produkter. De säljer allt från kemikaliesmarta babyprodukter till matlådor i rostfritt stål och sugrör i glas i sin webshop. Företaget erbjuder även nyblivna föräldrar en prenumerationstjänst där man får en box med 4-5 kemikaliesmarta produkter varannan månad.

Rekostart väljer i första hand ekocertifierade eller miljömärkta produkter. Där märkning saknas ställer de krav på labb-/testrapporter för att garantera att produkterna inte innehåller skadliga eller otillåtna kemikalier. Saknas märkning/certifiering eller testrapport på produkt till återförsäljning avstår de från att köpa in produkten.

Besök gärna Rekostarts hemsida för mer information.

Röda Korsets Folkhögskola

Röda korsets Folkhögskola deltar med sin Fair Trade kurs. Deltagarna på kursen har besökt producenter i Sydafrika och Swaziland och vill presentera sina erfarenheter därifrån. De kommer att visa en film, samt ställa ut bilder från resan.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Save the orangutang

Save the Orangutan anser att orangutanger har en plats i naturen – även i framtiden. Med hjälp av hängivna bidragsgivare har de under 10 år arbetat för att säkra den vilda orangutangens överlevnad och bromsa skövlingen av orangutangens hem – regnskogen. På Schysst Jul deltar de och säljer nallar från Nature Planet, kalendrar – och julklappsadoptioner av en orangutang.

För er info besök deras hemsida!

Stockholms stadsmission Remake

Remake arbetar med att producera kläder av återvunnet material. De arbetar även med arbetsintegration och är ett socialt företag inom Stockholms stadsmission. På Schysst Jul deltar de enbart som föreläsare och kommer att prata om sin verksamhet och sitt hållbarhetsarbete.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Stockholms Afghanistankommitté

Svenska Afghanistankommittén (Som Stockholms Afghanistankommitté är en del av) bedriver bistånd på landsbygden i Afghanistan. Biståndet riktas främst mot områdena utbildning, hälsa, stöd till personer med funktionsvariationer samt demokratiutveckling. Organisationens produkter har tillverkats i Afghanistan av lokala producenter med hänsyn till människa och miljö. Den Afghanska saffranen, som fått internationella kvalitetspris, är dessutom en alternativ gröda för att få bort opiumodling.

Besök gärna hemsidan för mer information.

Stödföreningen för Martaskolan i Uganda

Stödföreningen för Martaskolan i Uganda är en ideell förening vars syfte är att samla in pengar till och på annat sätt hjälpa till att driva Marta/Martha Orphanage School i Uganda. Martaskolan startade 2002 i Mukono utanför Ugandas huvudstad Kampala och är en internatskola för föräldralösa flickor. I dag har skolan cirka 200 elever i åldern 12-18 år. Martaskolan ger flickor möjligheter. Studierna leder till att eleverna får en examen som kan leda vidare till andra studier och en god grund att stå på när de ska ut i arbetslivet.

Besök gärna föreningens hemsida för mer information.

Svenska Freds och Skiljedomsföreningen

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. De arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. På Schysst Jul kommer de att sälja tygkassar märkta ”Neutral” som borgar för både att det både produceras ekologiskt och fairtrade samt julgåvokort från svanenmärkt tryckeri. De kommer även att hålla föredrag om och sälja sin nysläppta bok ”Den svenska vapenexporten” som kommer direkt från tryckeriet.

Mer info finns på föreningens hemsida.

Svenska Tibetkommittén

Svenska Tibetkommitténs verkar för att stödja tibetanernas strävan att på fredlig väg skapa förutsättningar för att utöva sin lagliga rätt till självbestämmande i Tibet. Utöver detta verkar de för att tibetanernas mänskliga rättigheter respekteras och uppmanar politiker och andra makthavare att engagera sig för Tibetfrågans lösning.Svenska Tibetkommittén

Vill du veta mer? Besök organisationens hemsida!

Syre

Syre är Sveriges största gröna nyhetsmagasin för dig som vill förändra världen. Varje vecka kommer två fullmatade nummer med samhällsdebatt och nyheter kring miljö, djurrätt, frihetsfrågor, flyktingpolitik, tillväxtkritik och mycket mera. Tidningen är tryckt på miljömärkt papper och inom företaget lever de som de lär, till exempel sker inga jobbresor med flyg och veganmat gäller på alla tillställningar.

Läs mer på Syres hemsida!

TingByLing

Företaget TingByLing säljer produkter med god designkvalitet och attityd. De samarbetar med schysta leverantörer som har miljö-engagemang eller rättvisa som grund – deras bidrag är att hjälpa dem att få ut sina produkter. “Good cause” styr deras engagemang. TingByLing vill bidra till ett bättre liv för fler genom att öka omsättningen och inspirera produktutvecklingen för småskaliga leverantörer som producerar hantverksmässigt. De bygger sin verksamhet successivt efter att ha träffat leverantörer och försäkrat sig att allt är schysst.

Sugen på att veta mer eller se bilder på deras produkter? Besök hemsidan.

Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)

Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua arbetar för en rättvisare värld med fokus på Nicaragua. Deverkar i solidaritet med grupper i Nicaragua som på gräsrotsnivå kämpar för att avskaffa maktlöshet och fattigdom. För att möjliggöra detta stöder de projektsverksamhet i Nicaragua. I Sverige arbetar de med informations- och påverkansarbete, deltar i debatter och samlar in pengar. På Schysst Jul kommer VFSN att sälja en kalender med foton från Nicaragua, bondemålningsaffischer och hantverk. Samtliga produkter är på något sätt knutna till att stödja människor runt byarna i Norra Nicaragua där vi samarbetar med lokala organisationer, främst Movimiento Comunal.

Läs mer på deras hemsida!