Deltagare 2016

Deltagare 2016

Africa Now

Africa Now är ett företag som importerar etiskt producerad design och hantverk från södra Afrika, främst Sydafrika. De har bland annat produkter från företag som är medlemmar i WFTO och en hel del av produkterna är tillverkade av återvunna material.

Sugen på att veta mer om deras produkter? Besök Africa Nows hemsida!

Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation med ungefär 1 300 medlemmar som arbetar för en mer rättvis värld. Organisationen bedriver utvecklingssamarbete med fem länder i södra Afrika och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. I Sverige jobbar de med information, opinionsbildning samt insamling, både centralt och lokalt. Afrikagrupperna har omkring 30 anställda, varav ungefär hälften i Sverige och hälften i södra Afrika. Produkterna de säljer är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Dessa organisationer jobbar med rättighetsperspektiv i deras produkttillverkning.Afrikagrupperna

Vill du veta mer? Besök Afrikagruppernas hemsida. 

Amnesty

Svenska Amnesty har sedan starten 1964 arbetat för att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid. På Schysst Jul kommer organisationen att samla in namnunderskrifter inom ramen för Amnestys kampanj Skriv för frihet, som fokuserar på politiska fångar och andra vars mänskliga rättigheter kränks av myndigheter i olika länder.

För mer info, besök deras hemsida!

BeautyWaps Scandinavia AB

BeautyWaps tillverkar och säljer tygbindor som kan användas ca 200 gånger, vilket är en enorm vinst för miljön och plånboken. Eftersom bindorna är fria från kemikalier och sydda i tyg som låter huden andas är de ett hälsosamt alternativ även för kvinnor med känslig hud. Dessutom är de snygga och mjuka, så man kan välja dem med glädje! BeautyWaps tillverkas av kvinnor i Sverige och Kenya för Europa respektive Afrika. På så sätt reduceras miljöpåverkan för transporter. BeautyWaps arbetar långsiktigt med sina anställda och erbjuder arbetsvillkor som möjliggör ett bra familjeliv. BeautyWaps använder återvunnet papper i all tryckt kommunikation.

På Schysst Jul kommer de även att delta med ett föredrag om sin verksamhet som behandlar frågan “Visste ni att flickor från fattiga länder inte kan gå i skolan när de har mens?

Mer info om företaget hittar ni här!

Bokförlaget ETC

Bokförlaget ETC är ett dotterbolag till ETC Förlag AB. De ger ut både fack- och skönlitteratur och fotoböcker. Målet med utgivningen är att bredda berättelsen om världen och lyfta fram perspektiv som saknas, oavsett genre. På Schysst Jul deltar de och säljer böcker, elproduktion, mobilverksamhet, tidningar etc.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Color me Ghana

Företaget Color me Ghana arbetar direkt med småskaliga producenter i Ghana som syr och tillverkar kläder, accessoarer, sandaler etc. av lokalt införskaffade material. På så vis vill de bidra till att stimulera en ekonomisk utveckling lokalt. Syftet med försäljningen är att stötta ett barnhem i Ghana ekonomiskt så att barnen där kan fortsätta sin utbildning. Genom att arbeta direkt med småskaliga producenter, utan mellanhänder, försäkrar de sig om att människorna som tillverkar produkterna får en skälig lön för sitt arbete. Direktkontakten innebär också en förvissning om att inget barnarbete, slavarbete eller liknande ligger bakom produkterna.

Besök Color me Ghanas hemsida för mer information.

Darling Eco

Darling eco informerar om ekologiska och giftfria alternativ och visar varför det är viktigt att inte utsätta foster och barn för gifter. De erbjuder giftfria produkter styckvis eller i färdiga paketlösningar som kunden kan beställa hem via deras webshop. Alla produkter är noga granskade, testade och utvärderade av experter och föräldrar. På Schysst Jul säljer dem ekologiska och giftfria produkter för gravida, bebisar och barn.

Blev du sugen på att veta mer? Besök företagets hemsida!

Dynamo – Möjligheternas förlag

Dynamo – Möjligheternas Förlag är ett arvsfondsfinansierat projekt som drivs av Demokratipiloterna. Deras mål är att på tre år starta ett förlag som drivs av kreativa människor med sociala/psykiska funktionsuppsättningar. Idag finns en arbetande redaktion med fem unga vuxna. De vill ge ut inkluderande, normkritisk litteratur och är socialt ansvarstagande och återanvänder människors kraft på ett reko och miljömässigt sätt. De jobbar miljöinriktat med bokproduktion och alla remakeprodukter är producerade av återvunnet porslin, kläder, dukar, gardiner och plast.

Mer info hittar du här!

Earth N More

Earth N More är ett företag som arbetar med ett hållbart Mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion och både deras leverantörer och produkter är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer.

Besök företagets hemsida för mer information om deras produkter.

Ecolive

Ecolive vill ge möjligheter för bondekooperativ i Palestina att fortsätta producera och utveckla högkvalitativa produkter och att nå ut till nya målgrupper. Palestinska bönder behöver nya marknader och fortsätta den uråldriga tradition av jordbruk kopplat till marken och till olivträden.

Mer info finns på deras hemsida!

Fair Monkey

I nästan ett decennium har Fair Monkey arbetat med kvinnogrupper runt om i världen som syftar till att öka kvinnors sociala status genom ekonomiskt oberoende och egenmakt.
Från Guatemalas högland till Sydafrikas slätter, Nepals bergsområden och Indiens färgstarka landsbygd kommer hantverket som byggt förtroende och hållbarhet i livet för de kvinnliga producenterna och familjer genom att all handel sker helt med Fair Trade. Fair Monkey tror på att stödja kvinnor i världen genom att skapa en känsla av mening och hopp genom hållbar sysselsättning. De tror på en långsiktig lösning på fattigdomen genom att skapa arbetstillfällen och utbildning för de människor som behöver det bäst. Fair Monkey är medlem i World Fair trade organization och i nätverket Rättvis handel.

Besök gärna Fair Monkeys hemsida för mer information.

FairSisters

Företaget FairSisters grundades av Marie Eliasson, Gunni Karlsson och Nioma Pettersson som träffades 2013 på en Fair Trade utbildning som arrangerades av Röda Korsets Folkhögskola. I utbildning ingick tre veckors studieresa till Ghana där de besökte kvinnokooperativet Akoma Cooperative Multipurpose Society. Kooperativet ligger i byn Pusu-Namogo utanför Bolgatanga. Kvinnorna får sin inkomst genom att bla plocka sheanötter och framställa sheanötsmör
http://www.akomaskincare.co.uk/ FairSisters tar hem produkter från The Akoma Cooperative, fairtrade-certifierade, ekologiska och andra schysst tillverkade produkter från olika länder.

Besök deras facebooksida för mer information.

FIAN Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning. FIAN bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. De köper direkt från små producenter i de länder där de har projekt. Ibland är produkterna även från producenter inom projekten.

Besök deras hemsida för mer information.

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS är en ideell förening som ger bidrag till ett skyddat boende för kvinnor som drivs av organisationen SUS i norra Bangladesh. De stöttar också SUS gräsrotsprojekt Stop Violence Against Women. Föreningens produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, tillskärning, vävning, batikfärgning och i traditionellt hantverk. SUS har sedan mitten av 80-talet gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande.

På Schysst Jul kommer föreningen även hålla ett seminarium om sitt arbete med att stärka kvinnors rättigheter.

Besök deras hemsida för mer information!

Globalportalen

Globalportalen, som drivs av Forum Syd, består av flera världsförbättrande svenska biståndsorganisationer, studieförbund och folkhögskolor. Gemensamt för alla är att dom jobbar med globala frågor och vill bidra till världens utveckling. På Schysst Jul kommer Globalportalen att hålla ett inspirerande samtal med volontärer från PeaceWorks Sweden och Kvinna till Kvinna. Undrar du över hur en som ung kan vara med och göra världen bättre? Hur är det att vara volontär? Kom så får du veta!

Lär dig mer om Globalportalen här!

Individuell Människohjälp Fair Trade

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation som arbetar i tretton länder för att barn ska få gå i skolan, för att förebygga sjukdomar och för att människor ska kunna försörja sig och sin familj. Organisationen arbetar rättvisebaserat med hjälp till självhjälp. En del av IM arbetar med Fair Trade och de har åtta butiker i Sverige.

Besök deras hemsida för mer information om organisationens produkter.

Just Africa

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten, för att bredda deras marknad och möjligheter att utvecklas och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africas kriterier när de köper in varor är att de ska vara av bra kvalitet, vara producerade under bra villkor och gärna också i material som utgår från återbruk. De handlar både av Fair Trade certifierade producenter och av små familjeföretag.

Besök gärna Just Africas hemsida för mer information.

Kidsfuture

Föreningen Kidsfutures arbete syftar till att förbättra förhållandena för utsatta och marginaliserade grupper, med fokus på barn och ungdomar i Asien och Afrika samt barn och ungdomar i Europa som lever i socioekonomiskt utsatta miljöer och/eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa. Produkterna de säljer syftar till att ge, framförallt kvinnor i norra Thailand, inkomstmöjligheter och därigenom även öka barnens möjlighet att fullfölja sin skolgång.

Vill du veta mer? Besök föreningens hemsida.

Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och fred. Organisationens samarbetsorganisationer skapar mötesplatser för kvinnor i miljöer där det är svårt att träffas, de påverkar politik och skapar dialog över konfliktgränser.

De arbetar med kvinnors hälsa, utbildar om kvinnors mänskliga rättigheter, motverkar våld mot kvinnor och människohandel. Organisationens roll är att ge ekonomiskt stöd och förmedla kontakt mellan organisationer. Kvinna till Kvinna stödjer idag fler än 100 kvinnoorganisationer i fem konfliktdrabbade regioner – Central- och Västafrika, Mellanöstern, Södra Kaukasien och Västra Balkan.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Latinamerikagrupperna

Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle. De arbetar för att öka kunskapen hos allmänheten i Sverige om Latinamerika och svenska aktörers agerande i regionen, samt för att öka människors makt och inflytande över sina liv. Vidare arbetar de även med att uppmuntra och stödja folkbildning och organisering både i Sverige och Latinamerika. På Schysst Jul kommer de bland annat att sälja t-shirts och tygpåsar i fairtrademärkt bomull och smycken från deras samarbetspartners i Latinamerika.

Mer info finns på deras hemsida!

Lighthouse Relief

Lighthouse Relief is an NGO registered in Sweden and in Greece as Lighthouse Relief Hellas. Their team of international volunteers provide coordination efforts and emergency relief to refugees that arrive on the Greek island of Lesvos, and in Filippiada, Katsikas and Ritsona camps in mainland Greece. Our mission is to provide immediate crisis response, as well as long term relief, for the most vulnerable groups, such as women, children, and infants, in a dignified, respectful and empowering way.

Mer info finns här!

Minh Inredning

Minh Inredning är ett företag som säljer hantverk från små familjeföretag i Vietnam. Deras produkter importeras direkt från familjeföretagare i Vietnam och de betalar direkt till dem, vilket gör att familjeföretagarna inte förlorar pengar i mellanhandel.

Mer info hittar du på deras blogg!

Natir

Natir kommer från det turkiska språket och betyder Natur, men är även ett samlingsnamn för kvinnliga hamam terapeuter. De flesta naturliga och miljövänliga tvålarna på marknaden innehåller till största del palmolja, (palmolja bidrar till skövlingen av regnskog som i sin tur bidrar till växthuseffekten). Linimenten på marknaden innehåller oftast vaselin (en restprodukt när man framställer bensin och fotogen), vilket lägger sig som en hinna på huden så den kylande effekten håller i sig längre. Upptäckten att det knappt finns tvålar/liniment utan gifter eller dåliga oljor gjorde att Natir kom till. I Natirs ekologiska produkter används kokosolja som fett bas i tvålarna och bivax som en skyddande hinna i linimenten.

Mer info hittar du här!

Oljeteket

Oljeteket skapar blandningar för hudvård som utgår från hudens uppbyggnad av kroppsegna fettsyror. Deras produkter för ansikte och kropp skapar förutsättning för huden att vila, andas och finna balans genom att understödja hudens självläkande process genom hög koncentration av näring. Deras blandningar är 100% naturliga och helt fria från syntetiska kemikalier, fyllnadsmedel och artificiella färger och dofter. Hos Oljeteket hittar du ingenting annat än rena örter, blommor och fruktextrakt samt naturliga kallpressade oljor.

Besök deras Facebook för mer information!

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) arbetar för ett slut på Israels ockupation av Palestina och en rättvis fred. Organisationen stödjer barn- och ungdomsprojekt i Palestina och palestinska flyktingläger i Libanon. Hantverket köps in dels från ett kvinnooperativ på Västbanken och dels från Gaza. Olivoljan köps från den ideella organisationen Jord och Frihet som stödjer palestinska bönder. Försäljningen går inte med vinst.

Besök deras hemsida för mer information.

Pekoe ekologiskt te

Pekoe säljer ekologiskt te från enskilda tegårdar i Indien, Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Rwanda och Kina. Te med rena och äkta smaker, utan konstgjorda smaksättningar. Allt Pekoes te är ekologiskt odlat. Teerna är märkta med EU:s märke för ekologiskt jordbruk. Företaget är certifierade för införsel, ompackning och försäljning av ekologiskt te enligt EU:s förordning 834/2007 av SMAK AB: SE-EKO-03. De är också KRAV-certifierade. Pekoe har enbart teer från plantager som garanterar goda arbetsförhållanden för sina anställda.

Besök gärna hemsidan för mer information om företaget och deras produkter!

Rekostart

Rekostart älskar bra, naturliga och giftfria produkter. De säljer allt från kemikaliesmarta babyprodukter till matlådor i rostfritt stål och sugrör i glas i sin webshop. Företaget erbjuder även nyblivna föräldrar en prenumerationstjänst där man får en box med 4-5 kemikaliesmarta produkter varannan månad.

Rekostart väljer i första hand ekocertifierade eller miljömärkta produkter. Där märkning saknas ställer de krav på labb-/testrapporter för att garantera att produkterna inte innehåller skadliga eller otillåtna kemikalier. Saknas märkning/certifiering eller testrapport på produkt till återförsäljning avstår de från att köpa in produkten.

Besök gärna Rekostarts hemsida för mer information.

Röda Korsets Folkhögskola

Röda korsets Folkhögskola deltar med sin Fair Trade kurs. Deltagarna på kursen har besökt producenter i Sydafrika och Swaziland och vill presentera sina erfarenheter därifrån. De kommer att visa en film, samt ställa ut bilder från resan.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Save the orangutang

Save the Orangutan anser att orangutanger har en plats i naturen – även i framtiden. Med hjälp av hängivna bidragsgivare har de under 10 år arbetat för att säkra den vilda orangutangens överlevnad och bromsa skövlingen av orangutangens hem – regnskogen. På Schysst Jul deltar de och säljer nallar från Nature Planet, kalendrar – och julklappsadoptioner av en orangutang.

För er info besök deras hemsida!

Stockholms stadsmission Remake

Remake arbetar med att producera kläder av återvunnet material. De arbetar även med arbetsintegration och är ett socialt företag inom Stockholms stadsmission. På Schysst Jul deltar de enbart som föreläsare och kommer att prata om sin verksamhet och sitt hållbarhetsarbete.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

Stockholms Afghanistankommitté

Svenska Afghanistankommittén (Som Stockholms Afghanistankommitté är en del av) bedriver bistånd på landsbygden i Afghanistan. Biståndet riktas främst mot områdena utbildning, hälsa, stöd till personer med funktionsvariationer samt demokratiutveckling. Organisationens produkter har tillverkats i Afghanistan av lokala producenter med hänsyn till människa och miljö. Den Afghanska saffranen, som fått internationella kvalitetspris, är dessutom en alternativ gröda för att få bort opiumodling.

Besök gärna hemsidan för mer information.

Stödföreningen för Martaskolan i Uganda

Stödföreningen för Martaskolan i Uganda är en ideell förening vars syfte är att samla in pengar till och på annat sätt hjälpa till att driva Marta/Martha Orphanage School i Uganda. Martaskolan startade 2002 i Mukono utanför Ugandas huvudstad Kampala och är en internatskola för föräldralösa flickor. I dag har skolan cirka 200 elever i åldern 12-18 år. Martaskolan ger flickor möjligheter. Studierna leder till att eleverna får en examen som kan leda vidare till andra studier och en god grund att stå på när de ska ut i arbetslivet.

Besök gärna föreningens hemsida för mer information.

Svenska Freds och Skiljedomsföreningen

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. De arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. På Schysst Jul kommer de att sälja tygkassar märkta ”Neutral” som borgar för både att det både produceras ekologiskt och fairtrade samt julgåvokort från svanenmärkt tryckeri. De kommer även att hålla föredrag om och sälja sin nysläppta bok ”Den svenska vapenexporten” som kommer direkt från tryckeriet.

Mer info finns på föreningens hemsida.

Svenska Tibetkommittén

Svenska Tibetkommitténs verkar för att stödja tibetanernas strävan att på fredlig väg skapa förutsättningar för att utöva sin lagliga rätt till självbestämmande i Tibet. Utöver detta verkar de för att tibetanernas mänskliga rättigheter respekteras och uppmanar politiker och andra makthavare att engagera sig för Tibetfrågans lösning.Svenska Tibetkommittén

Vill du veta mer? Besök organisationens hemsida!

Syre

Syre är Sveriges största gröna nyhetsmagasin för dig som vill förändra världen. Varje vecka kommer två fullmatade nummer med samhällsdebatt och nyheter kring miljö, djurrätt, frihetsfrågor, flyktingpolitik, tillväxtkritik och mycket mera. Tidningen är tryckt på miljömärkt papper och inom företaget lever de som de lär, till exempel sker inga jobbresor med flyg och veganmat gäller på alla tillställningar.

Läs mer på Syres hemsida!

TingByLing

Företaget TingByLing säljer produkter med god designkvalitet och attityd. De samarbetar med schysta leverantörer som har miljö-engagemang eller rättvisa som grund – deras bidrag är att hjälpa dem att få ut sina produkter. “Good cause” styr deras engagemang. TingByLing vill bidra till ett bättre liv för fler genom att öka omsättningen och inspirera produktutvecklingen för småskaliga leverantörer som producerar hantverksmässigt. De bygger sin verksamhet successivt efter att ha träffat leverantörer och försäkrat sig att allt är schysst.

Sugen på att veta mer eller se bilder på deras produkter? Besök hemsidan.

Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)

Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua arbetar för en rättvisare värld med fokus på Nicaragua. Deverkar i solidaritet med grupper i Nicaragua som på gräsrotsnivå kämpar för att avskaffa maktlöshet och fattigdom. För att möjliggöra detta stöder de projektsverksamhet i Nicaragua. I Sverige arbetar de med informations- och påverkansarbete, deltar i debatter och samlar in pengar. På Schysst Jul kommer VFSN att sälja en kalender med foton från Nicaragua, bondemålningsaffischer och hantverk. Samtliga produkter är på något sätt knutna till att stödja människor runt byarna i Norra Nicaragua där vi samarbetar med lokala organisationer, främst Movimiento Comunal.

Läs mer på deras hemsida!