Deltagare 2018

Deltagare 2018

Afrikagrupperna 

Med solidaritet som ledord arbetar Afrikagrupperna för människors rätt till schyssta arbets- och livsvillkor, rättvis tillgång till Afrikas resurser och rätten att bestämma över sin egen kropp. De bedriver utvecklingssamarbete i fem länder i södra Afrika (Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Angola och Moçambique) och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. Deras produkter är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Företagen/organisationerna jobbar utifrån ett rättighetsperspektiv vid produkttillverkningen.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Amnesty Grupp 26 

Amnesty arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla – nu och i framtiden. De kommer att sälja julkort med kuvert, tillverkade för hand av ett kvinnokooperativ i Nepal. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Annafina 

Annafina (eller Creation of Annafina) drivs av skräddaren Annastina Lundstedt. Hon konstruerar sömnadsmönster, syr produkter, tar beställningar och konsultuppdrag inom textil. Dessutom leder hon sykurser och workshops i sin ateljé i Gävle. Till marknaden tar hon med bland annat skärmhättor, handledsvärmare, mjuka behåar, samt trosor i 50-talsmodell. Nytt till hösten är försäljning av sömnadsmönster. Hon arbetar under schyssta arbetsvillkor med ekologiska tyger och upplyser om hur man själv kan laga sina trasiga kläder. I sitt jobb arbetar hon med reparationer av plagg som möjliggör fortsatt användning. Hon producerar plagg av hög kvalitet som tål att slitas på och ärvas i flera led. 

Sugen på att veta mer? Besök hennes Instagram.

 

Antiplasti 

Antiplasti omställningsbutik är ett litet nystartat företag med ett sortiment som fyller människors vardagliga behov med så liten miljöpåverkan som möjligt. De säljer sånt som underlättar och inspirerar till återanvändning, reparationer och gör-det-själv som material, råvaror och enkla produkter med flera användningsområden. Zerowaste och nopoo är företagets ledstjärnor och ytterst är Antiplasti omställningsbutik inriktat mot att förenkla minskad konsumtion. De har valt att samarbeta med leverantörer som arbetar småskaligt och har höga krav på material och arbetsförhållanden. I sortimentet hittar du produkter av ekologiska eller återbrukade material och flera av produkterna är handgjorda i Sverige. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Earth N More 

Earth N More är en ekoinriktad klädbutik i Gamla stan med hållbart Mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är design, miljö och funktion och produkterna är noga utvalda efter dessa kriterier och producerade under rättvisa förhållanden. De arbetar gärna med mindre designers och målgruppen är bred och vänder sig till kvinnor i alla åldrar. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Emmaus Stockholm 

Emmaus Stockholm är en ideell organisation som genom insamling och second hand-försäljning bedriver opinions- och informationsarbete för fred, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och Västsaharas rätt till självbestämmande. De strävar efter en cirkulär ekonomi och att jordens resurser ska fördelas mer rättvist. Under Schysst jul kommer de informera om ockupationen av Västsahara – Afrikas sista koloni. De kommer även erbjuda fairtrade-märkt kaffe, choklad, te och olja, samt böcker till försäljning. Varorna är producerade med hänsyn till människa, djur och natur.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.  

 

Fair Monkey 

Fair Monkey arbetar utifrån de 10 principerna för Fair Trade och tror på att stödja kvinnor i världen genom att skapa en känsla av mening och hopp genom hållbar sysselsättning. De främjar försörjning för skickliga hantverkare och deras familjer och med inkomsten för hantverket får kvinnorna och deras familjer en ekonomisk trygghet. De vill inspirera om en värld fylld av Fair Trade, modern design och passion för hantverk och ofta finns en miljöaspekt med i hantverket. De tror på en långsiktig lösning på fattigdomen genom att skapa arbetstillfällen och utbildning för de människor som behöver det bäst. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

FairSisters 

FairSisters bedriver försäljning och informationsverksamhet inom ämnet rättvis handel och ekologiska produkter. Deras produkter är både ekologiska och fairtrade-certifierade.  

Sugen på att veta mer? Besök deras Facebooksida.

 

fEMMEnistan 

fEMMEnistans dröm är ett jämställt samhälle och för att nå dit måste vi alla delta i kampen. Den kan se olika ut och för dem har den tagit form med hjälp av kläder och accessoarer med feministiska budskap. Målet är att skapa diskussion och att föräldrar ska bli mer medvetna att ta in barn i det rummet så tidigt som möjligt. De arbetar med ekologiska tyger och produkter för att bespara miljön på gifter och onödig påfrestning. Barn har otroligt känslig hud och ska aldrig utsättas för de gifter som många kläder har i sig. fEMMEnistan vill tänka långsiktigt och vill ha friska och medvetna barn in i framtiden! 

Sugen på att veta mer? Besök deras Instagram.

 

FIAN Sverige 

FIANs (Food First Information & Action Network) mål är att utrota hunger med mänskliga rättigheter som verktyg. De tar vara på recensions-ex av böcker skickade till tidningsredaktioner och säljer för lågt enhetspris för att finansiera sin verksamhet.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.  

 

Framtidsjorden 

Framtidsjorden är ett internationellt nätverk som stöder initiativ till utveckling på socialt rättvis och ekologiskt hållbar grund. Nätverket har medlemsorganisationer i Sydamerika, Asien och Sverige som genomför pilotprojekt, arrangerar utbildningar, informerar om sin verksamhet och utbyter kunskap med andra i och utanför nätverket. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

Fältbiologerna 

Fältbiologerna finns för att vi lever på en planet där människans framfart äventyrar både vår och naturens framtid. De ger unga en röst och plattform för att påverka miljöpolitiskt. Dessutom finns de för att unga ska kunna samlas, lära sig av varandra och få vara i naturen. Deras böcker och spel är skapade för att öka förståelsen och intresset för naturen men främst rekommenderar de alla att köpa gåvobevis från Fältbiologerna. Då kan vi fortsätta att lära oss av varandra och konsumera mindre saker! De vill dessutom visa att du kan slå in presenter på ett hållbart sätt genom att återanvända sådant som andra kallar skräp. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.  

 

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh 

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh stöttar bland annat ett skyddat boende för kvinnor och gräsrotsprojektet Stop Violance Against Women i norra Bangladesh. Båda drivs av organisationen SUS som sedan 1986 har hjälpt kvinnor, barn och handikappade till egen försörjning och genom utbildning, sjukvård, mikrolån mm. SUS – förkortning för Sabalamby Unnayan Samity – betyder ”organisationen för hjälp till självhjälp”. Föreningens produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, vävning, batikfärgning och i traditionellt bambuhantverk. SUS är en NGO som har gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Gonk 

Gonk är ett  företag med bas i norra Sverige och de flesta produkterna tillverkas lokalt i Jämtland i liten skala. Deras vision är att tillverka unika och tidlösa designade produkter och tanken är att det ska vara en mix mellan hantverk och återbruk. Under julmarknaden kommer de att lansera tygkassar i återvunnen bomull med egendesignade tryck. Idén bygger till stor del på att ta vara på återvunnet material och restprodukter och de utvecklar nya idéer där fokus ligger på miljö och återvinning. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

Greenpeace 

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör de genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön. Greenpeace hittar lösningar och inspirerar människor att ta ansvar för planeten. Årets julklapp är en gåva till vår jord. På plats kommer det finnas möjlighet att ge en donation. En perfekt julklapp till nära och kära. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

IM Fair Trade 

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation som genom Fair Trade bedriver handelsamarbete för en rättvisare värld. IM Fair Trade är medlem i WFTO, World Fair Trade Organisation. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.  

 

Jordens Vänner 

Jordens Vänner är en partipolitiskt och religiöst obunden, icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljö och solidaritet. Organisationen jobbar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle där djur omfattas av hänsyn, medkänsla och respekt. Jordens Vänner värnar om allas rätt till att ta plats i det demokratiska samhället, kulturell mångfald, inkludering och jämlikhet. Alla deras tyger är fairtrade och ekologiska. Julkorten är tryckta på återvunnet papper i Sverige. Pengarna går till Jordens Vänners arbete för att skydda regnskog samt arbetet för klimaträttvisa och rättvis omställning.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Just Africa 

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten, för att bredda deras marknad och möjligheter att utvecklas och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africa har direkt kontakt med i princip alla sina leverantörer då de vill lära känna dem och deras filosofi och företagsetik. De importerar varor av bra kvalitet, producerade under bra villkor och gärna också i material som utgår från återbruk. De handlar både av Fair Trade-certifierade producenter och av småföretag, kooperativ eller enskilda hantverkare. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Kids Future 

Kids Futures övergripande målsättning är att oavsett geografisk hemvist, verka för att ge människor möjlighet att påverka sina egna liv – bli självförsörjande samt få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. I Asien är Kids Futures verksamhet fokuserad på att arbeta med och för barn och ungdomar samt deras nätverk. Mer specifikt innebär det att främja utbildning, ge barn och ungdomar möjlighet till egen försörjning i framtiden samt ökade möjligheter att förstå och tillvarata sina rättigheter och skyldigheter. I Sverige och Europa arbetar de för att minska social exkludering och segregation. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Klimataktion 

Klimataktion är en politiskt och religiöst obunden förening som vill vara en folkrörelse för klimatet. Metoder som används är folkbildning, seminarier, klimatinspiratörsutbildningar, påverkan och aktioner med mera. De kommer sälja böcker om klimatfrågan. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

LUCUMA 

LUCUMA är ett företag som respekterar miljö och social etik. Deras främsta syfte är att producera kläder med så lite miljöpåverkan som möjligt. Hur? För det första, genom att producera kläder som håller länge. För det andra, genom att använda miljövänliga material i plaggen. För det tredje, genom att undvika miljöskadliga material i hela processen. LUCUMA tillverkar plagg i 100 % alpackaull från Peru, som är miljövänliga och schyssta. De jobbar direkt med hantverkarna och på så sätt ges bra löner och arbetsvillkor. I produktionen används inte elmaskiner för standardiserad tillverkning. Alla plagg är gjorda på ett hantverkssätt och vissa är 100 % handgjorda. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Lugnets Bigårdar 

Lugnets Bigårdar är en KRAV-certifierad biodling som håller till i Mölnbo, Sörmland. De har idag ca 150 bikupor som sköts med ekologiska metoder. Bikuporna är placerade i Mölnbo samt närliggande orter. De försöker alltid att hantera sina bin och produkterna från bikupan på ett varsamt sätt. All honung, vax och pollen som säljs kommer från egna kupor. Honungen är lokalbestämd, dvs att den kommer från den ort som det står på etiketten. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Mårda 

Genom sina alternativ till plastpåsar och plastfolie strävar Mårda efter att göra det så enkelt som möjligt att plastbanta i sitt hem och att samtidigt sprida kunskap om hållbarhet och klimatsmarthet. Påsarna och dukarna görs av åkerbrukade tyger som sedan impregneras med bivax. De textilier som används är gamla dukar och gardiner som tvättas och sedan ges nytt liv. Det bivax som används är ett överskott som kontinuerligt avlägsnas ur kupan för att hålla god hygien hos bina – alltså en biprodukt av biodling. Detta i samarbete med Salahi Design och Samhall Lindesberg. Lokalproducerat, hållbart och återbrukat ligger dem varmt om hjärtat. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Nordic Crafting 

Nordic Crafting drivs av Anna Sjölund kreatör, bloggare och proffspysslare. Hon pysslar mycket med återbruksmaterial och vill inspirera andra att se potentialen till pyssel när dom ser en toalettrulle, en tom kartong eller gamla tidningar. På marknaden kommer hon att ta med mig pysselkit med instruktioner till återbrukspyssel, julpynt av återbrukade material, kuddar i återbrukad ull och amplar gjorda av återbrukad textil. Hon främjar alltid återbruk och använder det som primärt material i arbetet som kreatör och inspiratör. Produkterna som kommer säljas är gjorda av återbrukat material så långt det går och är i naturmaterial. 

Sugen på att veta mer? Besök deras Instagram

 

Ny Familj 

Ny Familj arbetar sedan 2010 för utsatta barn i Kambodja och deras rätt till utbildning. De samlar in pengar till Krousar Thmey som ger främst barn med hörsel- och synnedsättningar möjlighet att gå i skola. Krousar Thmey etablerades 1991 och är väletablerad och respekterad organisation i Kambodja. Ny Familj har tät kontakt med Kambodja och en bakgrund i det lokala civilsamhället. Deras produkter är hantverk producerat i Kambodja. De köper sina produkter på plats från lokala organisationer, kooperativ och lokala företag som  tar ansvar för produktionsförhållandena och ser till att hantverkarna får rimligt betalt för sitt arbete. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Organics by Sara 

Organics by Sara är svensktillverkad 100% ekologisk hudvård, fri från tillsatser med näringsrika, balanserande ingredienser. Egentillverkning i Sverige under schyssta villkor. Samtliga råvaror är ekologiskt certifierade. De källsorterar allt spill i tillverkningen och betalar återvinningsavgift för varje glasförpackning. Miljöcertifierade tryckerier trycker deras etiketter och annat material. Hitta anpassade produkter för mogen hud, känslig hud, blandhy, torr och för mannen i olika prisklasser. En julklapp som passar alla!  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Palestinagrupperna i Sverige 

Palestinagrupperna i Sverige är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som sedan 1976 arbetar för ett fritt Palestina och en rättvis fred. De säljer litteratur, hantverk, sjalar och olivolja. Olivoljan köps in från Jord och Frihet. Hantverket köps in från ett kvinnokooperativ i Ramallah och ett center för döva i Gaza. Försäljningen drivs inte med vinst utan överskottet används till att köpa in nya varor.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Pekoe Ekologiskt Te 

Pekoe säljer ekologiskt te från enskilda tegårdar i Indien, Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Rwanda och Kina. Te med rena och äkta smaker, utan konstgjorda smaksättningar. De har enbart teer från plantager som garanterar goda arbetsförhållanden för sina anställda. Teerna är märkta med EU:s märke för ekologiskt jordbruk. De är certifierade för införsel, ompackning och försäljning av ekologiskt te enligt EU:s förordning och är även KRAV-certifierade.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Rootbeet 

Rootbeet är en kollaboration av Makuwa folket och Louise design av handsnidade träsmycken toppat med silversmide från Syd Afrika. De kommer också sälja fräcka designade trädgård- och husödlor i form av lampor i ståltråd och glaspärlor. Detta är ett gemensamt projekt mellan Louise och skickliga Philip från Zimbabwe boendes i Sydafrika. Målet är alltid direkt arbete, hjälp till självhjälp, överenskommen lön, arbetstider och uppföljningsmöten. Material som används är naturliga och främst tagna av småbitar och svinn. Produkterna fraktas med båt för att minska utsläpp och paketeras i naturliga återvunna material. 

 

Schyst Resande 

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan åtta organisationer som lyfter frågor om hållbar turism, genom till exempel informationsmaterial, utbildningar, seminarium och rapporter. De utbildar också ambassadörer som är ute och föreläser på skolor, företag och organisationer. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Stella Sews 

Stella Sews producerar hållbara återanvändningsbara hushållsprodukter för att minimera engångs-och plastprodukter genom att använda ekologiska material, återbruk i den mån det går och packar med miljövänligt packningsmaterial/återbruk. Produktionen är lokal och småskalig. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Stockholms Afghanistankommitté 

Afghanistankommittén i Stockholm (SAK) informerar om och samlar in pengar till stöd för biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén som har arbetat med utvecklingsbistånd i Afghanistan i mer än 35 år. På Schysst Jul kommer SAK Stockholm sälja SAKs nya bok Förstå Afghanistan, Afghanskt hantverk och saffran mm. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svalorna Indien Bangladesh 

Svalorna Indien Bangladesh är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation för internationellt solidaritets- och utvecklingsarbete. De arbetar med miljöfrågor, social mobilisering och demokratifrågor tillsammans med lokala partners i Indien och Bangladesh. Böcker inom teman som mänskliga rättigheter, feminism och demokrati, samt hållbart och miljövänligt producerade tygkassar kommer att finnas till försäljning hos Svalorna Indien Bangladesh. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 

Svenska Freds arbetar för hållbar fred och nedrustning genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. En viktig utgångspunkt är människors rätt att ställa krav på makthavare. Därför tar de fram statistik och argument för de som vill driva våra frågor. De samarbetar även internationellt för att stärka möjligheterna till förändring. 

Svenska Freds produkter tas fram i liten skala i samarbeten med företag som visar stort hänsynstagande för människor och miljön. Tryckeriet som producerar deras bok uppfyller alla lagar, avtal och myndighetskrav inom miljöområdet. Deras tygväska är gjord på ekologiskt bomull med certifieringen ‘Global Organic Textile Standard’.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Teskedsorden 

Teskedsorden är en ideell organisation som genom kulturprojekt vill nå unga människor i skolan och få dem att reflektera kring frågor om mångfald och tolerans. De tror på fantasins kraft och kulturens betydelse för att skapa inlevelse i andras livsvillkor och på så vis ge en ökad förståelse för våra medmänniskor. Teskedsordens silversmycken är handgjorda av Lo Pettersson från Lo Jewelry och ett viktigt ställningstagande för ett mer tolerant samhälle och genom att köpa våra böcker stödjer du Teskedsordens arbete för mångfald och tolerans. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

The Pepper Quest 

De erbjuder det professionella såväl som det personliga köket den högsta kvalitén av unik och hållbar peppar. Deras mål är att inspirerar matälskare och föra kockar närmare produktionen samtidigt som odlarna får en stabil marknad att jobba utifrån. Det är väldigt viktigt för dem att de vet vilka de jobbar med, hur dom jobbar och vilka odlingssätt dom använder. Genom att tänka win-win-win, inkludera och sätta upp ramarna för schyssta affärsmetoder, har de samskapat en transparent värdekedja som bygger på ömsesidigt förtroende – ett förtroende djupt förankrad i ekologisk, social, global och lokal medvetenhet. Just nu tar de in peppar från Indonesien, Vietnam och Kina.  

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.