Deltagare 2019

Deltagare 2019

Här kommer organisationer och företag som deltar på Schysst jul 2019 kontinuerligt uppdateras kommande veckor! Håll utkik här och på våra sociala medier för info. Där kan ni också se hur julmarknaden 2018 såg ut och vilka deltagare vi hade då.

 

Amnesty grupp 26

Amnesty arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla människor i alla situationer, både nu och i framtiden. På Schysst jul kommer de sälja julkort med kuvert, tillverkade för hand av ett kvinnokooperativ i Nepal samt samla in underskrifter för människorättsaktivister.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Antiplasti

Antiplasti omställningsbutik är ett litet företag med ett sortiment som fyller människors vardagliga behov med så liten miljöpåverkan som möjligt. De säljer råvaror, material och flergångsprodukter för att minimera plast och kemikalier samt minska konsumtion genom återanvändning, reparationer och gör-det-själv. De samarbetar med leverantörer som arbetar småskaligt och har höga krav på material och arbetsförhållanden. I sortimentet hittar du produkter av ekologiska eller återbrukade material med minsta möjliga förpackningsmaterial helt utan plast. Paketinslagning sker i återanvända och biologiskt nedbrytbara material.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Chokland

Chokland säljer choklad som är 100% ekologiskt och 100 % veganskt.  De värnar om mänskliga rättigheter och miljö genom att chokladen transporteras med segelbåt direkt från jordbrukare eller jordbrukskooperativ som är involverade i att höja jordbrukares villkor genom tillverkning av hälsosamma produkter. På schysst jul kommer de ha ett varierat utbud av chokladbarer, chokladpålägg och praliner, producerade med kärlek.

 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Clowner utan Gränser

Clowner utan Gränser arbetar för att sprida hopp, skratt och drömmar till barn som lever i extrem utsatthet. Varje år skickar de artister till kris- och katastrofdrabbade områden för att ta tillbaka lek och skratt till de barn som behöver det mest.  Andra organisationer hjälper människor att överleva – Clowner utan Gränser fyller liv med mening. Clowner utan Gränser säljer barnkläder och sällskapsspel som bidrar till mer skratt i världen. Deras produkter är ekologiskt och rättvist producerade och innehar godkända märkningar som garanti för detta.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

FIAN

FIAN är den första organisationen i världen som arbetar för rätten till lämplig mat. FIANs mål är en värld fri från hunger och de bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. Under Schysst jul kommer de sälja donerade böcker, ekologiska produkter samt hantverk från Ecuador och Indien för att samla in medel till sin verksamhet.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Framtidsjorden 

Framtidsjorden är ett internationellt nätverk som stöder initiativ till utveckling på socialt rättvis och ekologiskt hållbar grund. Nätverket har medlemsorganisationer i Sydamerika, Asien och Sverige som genomför pilotprojekt, arrangerar utbildningar, informerar om sin verksamhet och utbyter kunskap med andra i och utanför nätverket. Framtidsjordens medlemsorganisationer arbetar främst inom de tre områdena hållbar landsbygdsutveckling, urbana miljöfrågor och insatser för att bevara biologisk och kulturell mångfald. Verksamheten bygger på tre grundprinciper: ekologi, självtillit och samarbete. På schysst jul kommer Framtidsjorden och deras vängrupper Ladakhs vänner, Klimataktion Stockholm och Kawsays vänner sälja hantverk från deras partnerorganisationer i Indien och Latinamerika samt böcker om klimat och miljö på svenska.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh stöttar bland annat ett skyddat boende för kvinnor och gräsrotsprojektet Stop Violance Against Women i norra Bangladesh. Båda drivs av organisationen SUS som sedan 1986 har hjälpt kvinnor, barn och handikappade till egen försörjning genom utbildning, sjukvård, mikrolån med mera. SUS – förkortning för Sabalamby Unnayan Samity – betyder ”organisationen för hjälp till självhjälp”. Deras produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, tillskärning, vävning, batikfärgning och i traditionellt bambuhantverk. SUS är en NGO som sedan mitten av 80-talet har gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Försvara elefanterna

Föreningen Försvara elefanterna är en ideell organisation som arbetar för skydd och bevarande av världens elefanter och noshörningar. Organisationen har sedan 1989 arbetat för elefanter i Afrika och Asien, mot tjuvjakt och elfenbenshandel, med bland andra organisationer som David Sheldrick Wildlife Trust i Kenya och Elephant Family, som är verksamma i flera asiatiska länder. I kampen för noshörningarna samarbetar de bland annat med SanWild i Sydafrika. De arbetar dessutom mot att elefanter hålls i fångenskap och utnyttjas i turistindustrin. Produkterna köps in genom medtryck.se och textilierna är certifierade, antingen som ekologiska eller via följande organisationer; BSCI, WRAP och Trygg Textil. Under Schysst jul kommer Försvara elefanterna sälja T-shirts, tygpåsar, kaffemuggar, reflexer och babybodies.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Just Africa

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten. De vill bredda deras marknad och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africa har direkt kontakt med nästan alla sina leverantörer då de värderar nära kontakt genom att känna dem och deras filosofi och företagsetik. De importerar varor av bra kvalitet, producerade under bra villkor och gärna också i återbrukat material. De handlar både av Fair Trade-certifierade producenter och av småföretag, kooperativ eller enskilda hantverkare.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Organics by Sara

Organics by Sara säljer 100 % ekologisk, svensktillverkad hudvård (Tyresö, Stockholm) med näringsrika, balanserade ingredienser som är fri från tillsatser. Alla produkter är veganska och ej testade på djur. I serien finns produkter för rengöring av kropp och ansikte, återfuktning och insmörjning. Du hittar allt du behöver för att konsumera medvetet med hänsyn till både miljö och en frisk hud. Produkterna finns i olika prisklasser och är anpassade för mogen hy, känslig hy, blandhy och torr hy – både för män och kvinnor. En julklapp som passar alla! De lokalproducerade produkterna är tillverkade under schyssta villkor (anställda med bl.a. avtalspension, sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada). Samtliga råvaror är ekologiskt certifierade. Allt spill i tillverkningen källsorteras och de betalar återvinningsavgift för varje glasförpackning. Miljöcertifierade tryckerier trycker etiketter och förpackningar.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Palestinagrupperna

Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som bildades 1976 med syftet att verka för ett slut på ockupationen av Palestina och en rättvis fred baserat på FNs resolutioner. Palestinagrupperna arbetar med informations- och påverkansarbete, samt genom att stödja lokala biståndsprojekt i Palestina och Libanon. Deras produkter är producerade med hänsyn till människa och miljö. Under schysst jul kommer Palestinagrupperna sälja hantverk, böcker och olivolja. Olivolja och tvålar köps in från den ideella organisationen Jord och Frihet och hantverken köps in dels från ett kvinnokooperativ i Ramallah och dels från ett center för döva i Gaza. Försäljningen går inte med vinst utan överskottet används till att köpa in nya varor.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Pekoe te

Pekoe säljer ekologiskt te med rena, äkta smaker. Teet är producerat med schyssta villkor på mindre enskilda tegårdar, där jordmån, klimat och hantverk tar fram bladens unika smaker. Alla produkter är ekologiskt certifierade och KRAV-märkta.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Rekostart

Rekostart är företaget som har läst innehållsförteckningarna åt dig. Deras miljöarbete omfattar allt i verksamheten och de agerar aktivt utifrån kända och framtida kunskaper på miljö- och kemikalieområdet. De bedriver ett ständigt förbättringsarbete för miljön, och har som målsättning att alla inköp, både varor till försäljning och kontorsmaterial, är långsiktigt, rättvist och hållbart producerade. Alla produkter är ekologiska och giftfria och passar både stora och små. De säljer allt från matlådor och dricksflaskor i rostfritt stål till bivaxdukar, babyprodukter och leksaker i trä – allt producerat med respekt för människa och miljö. Under Schysst jul kommer Rekostart sälja matlådor i rostfritt stål, sugrör i glas, bivaxdukar, tvålar, ekologiska leksaker, m.m.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svenska Afghanistankommitten Stockholm

Svenska Afghanistankommitten i Stockholm är en av Svenska Afghanistankommittens lokalföreningar som arbetar med informationsspridning, insamling och stöd till SAKs utvecklingsbistånd i Afghanistan. SAK Stockholm säljer bland annat boken Förstå Afghanistan, afghanska hantverk och saffran som är schysst tillverkade. Allt överskott går till flickors utbildning i Afghanistan, bland annat till barnmorskeutbildning.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Lucuma

LUCUMA är ett företag som respekterar miljö och social etik. Deras främsta syfte är att producera kläder med så lite miljöpåverkan som möjligt. Hur? För det första producerar de kläder som håller länge, för det andra använder de miljövänliga material i plaggen och för det tredje undviker de miljöskadliga material i hela processen. De jobbar direkt med hantverkarna och har schysst anställning genom bra löner och arbetsvillkor. Plaggen är tillverkade av 100 % alpackaull från Peru, och är schysst och miljövänligt producerade. På Schysst jul kommer de sälja tröjor, mössor, sjalar och halsdukar i babyalpackaull.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

ALEF

ALEF är en ideell förening som arbetar med folkbildning för unga och vuxna i Afrika som missat chansen att gå i skolan. I studiegrupper som träffas ett par gånger i veckan får deltagarna lära sig läsa, skriva och räkna – och att använda färdigheterna som redskap till att själva ta kontrollen över sina liv, och förändra sin livssituation. Under Schysst Jul kommer ALEF att sälja olika produkter och hantverk från projektländerna, gjorda av lokalt tillgängliga material och tillverkade av människor som lever i fattigdom och utsatthet.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Afrikagrupperna

Med solidaritet som ledord arbetar Afrikagrupperna med människors rätt till schyssta arbets- och livsvillkor, rättvis tillgång till Afrikas resurser och rätten att bestämma över sin egen kropp. De bedriver utvecklingssamarbete i fem länder i södra Afrika (Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Angola och Moçambique) och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. Deras produkter är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Företagen/organisationerna jobbar utifrån ett rättighetsperspektiv vid produkttillverkningen. På Schysst jul kommer Afrikagrupperna sälja kalender, gåvokort, smycken och produkter tillverkade av fröpapper.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

EarthNmore

EarthNmore säljer hållbart mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion (fair, funky and sustainable fashion) och leverantörerna/produkterna är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer. Klädbutiken ligger i Gamla stan och är ekoinriktad med produkter producerade under rättvisa förhållanden. De arbetar gärna med mindre designers och målgruppen är bred och vänder sig till kvinnor i alla åldrar. På Schysst jul kommer EarthNmore sälja strumpor, leggings, kjolar, sjalar, ljus och underkläder.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Emmaus Stockholm

Emmaus Stockholm är en ideell organisation som genom insamling och second hand-försäljning bedriver opinions- och informationsarbete för fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Deras syfte är att stödja människor som organiserar sig och hävdar sina rättigheter runtom i världen samt bidra till en samhällsomställning till cirkulär ekonomi. Under Schysst jul kommer de informera om situationen i Västsahara – Afrikas sista koloni och vårt arbete för hållbar utveckling. De kommer även erbjuda böcker, kaffe, te, olja, choklad, honung och torkad mango till försäljning från deras fair trade-sortiment. Varorna är producerade med hänsyn till människa, djur och natur. De säljer även tygkassar som är gjorda av återbrukade tyger. De är tillverkade på ett arbetscenter som erbjuder människor som står långt ifrån arbetsmarknaden en meningsfull sysselsättning

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Jordens vänner

Jordens Vänner är en partipolitiskt och religiöst obunden, icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljö och solidaritet. Organisationen jobbar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle där djur omfattas av hänsyn, medkänsla och respekt. Jordens Vänner värnar om allas rätt till att ta plats i det demokratiska samhället, kulturell mångfald, inkludering och jämlikhet. Kassarna är i ekologisk bomull och tryckta av kooperativet vägen ut i Göteborg. På Schysst Jul kommer de sälja julkort, gåvobevis och tygkassar.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Rootbeet

Rootbeet är en kollaboration mellan Makuwafolket och Louise Design där handsnidade träsmycken toppat med silversmide från Sydafrika produceras. Det är ett gemensamt projekt mellan Louise i Sverige och skicklige Philip från Zimbabwe boendes i Sydafrika. De fokuserar alltid på att producera hantverk i direkt samarbete med arbetare, samt främja hjälp till självhjälp, prioritera överenskommen lön, arbetstider och uppföljningsmöten. Naturliga material är främst tagna av småbitar och svinn. Produkterna fraktas med båt för att minska utsläpp och paketeras i naturliga återvunna material. På Schysst jul 2019 kommer de sälja träsmycken och geckonattlampor.

 

Diakonia

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatt människorna i världen.  Vår vision är en rättvis, jämlik och hållbar värld. Tillsammans med över 400 lokala organisationer i 25 länder driver de projekt för att människor själva ska kunna ta sig ur fattigdom och förtryck. Besökare kommer att ha möjlighet att köpa något från deras gåvoshop på webben, såsom ett ”Kritpaket för 22kr” eller ”Jämställdhetslektion för 200kr”. Alla som handlar i gåvoshopen får förutom ett fint gåvobevis även ett julinspirerat fikapaket. Genom att ge en gåva genom Diakonias gåvoshop bidrar du till att skapa förändring på riktigt, i arbete för en rättvis, hållbar och jämlik värld. På Schysst jul kommer de även ha några fysiska gåvor till försäljning, bland annat spelet ”Snacka om”.

 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Pakkam Group Sweden 

Pakkam Group Sweden (PGS) bildades 2001 och är en ideell förening som stödjer fattiga småbönder genom kvinnoprojekt i deras strävan att bli skuldfria och att övergå till ett hållbart jordbruk och avfallshantering. PGS driver hållbarhetsprojekt i Kerala tillsammans med den lokala samarbetsorganisationen Shreyas med Sida-medel. PGS och våra samarbetspartner arbetar med rättighetsbaserat utvecklingsmetoder genom att främja hållbar förändring i utvecklingsländer. Projektets syfte är att stärka civilsamhällets förmåga att kräva demokratiska rättigheter som mänskliga rättigheter, jämställdhet och ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Projektet utbildar civilsamhället med folkbildningsmetoder som ger kvinnor kunskap om mänskliga rättigheter och jämställdhet, hållbarodling och avfallshantering. Vaniljen de säljer är odlad nära Wayanads regnskogar högt uppe i bergen i en liten by av en mor och en dotter i en bondfamilj. Den är ekologisk och fairtrade och odlarna får långt utöver vad de skulle fått betalt av indiska uppköpare när de samarbetar med Pakkam Group Sweden.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svenska Tibetkommittén

Svenska Tibetkommittén är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som hävdar det tibetanska folkets rätt till självbestämmande. De hantverksprodukter vi säljer vid ’Schysst jul’ säljer de hantverksprodukter som främst är inköpta i Dharamsala i norra Indien, där den största tibetanska kolonin i exil finns. I Dharamsala och på andra orter i Indien och Nepal arbetar man målmedvetet med att bevara tibetanska hantverkstraditioner.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Fairsisters

Fairsisters är en ideell förening som vill sprida information och sälja ekologiskt och schysst tillverkade produkter. De har deltagit och sålt Fairtrade-certifierade hudvård på Schysst Jul sedan 2013. De första två åren i samverkan med Röda Korsets folkhögskola.

Sugen på att veta mer? Besök deras Facebook-sida.

 

Lighthouse Relief

Lighthouse Relief arbetar med att stötta flyktingar som kommer till Grekland samt med strandstädning på ön Lesbos. De tar emot flyktingar som kommer med båt på norra Lesbos och har aktiviteter för barn och unga vuxna i lägret Ritsona på Greklands fastland. De erbjuder psykosocialt stöd, hantverk, musik, idrott, språklektioner, yoga och mycket mer till barn o unga som lever under lång tid i lägret. På Schysst jul kommer de sälja miljö- och rättvisemärkta tygkassar, gåvobevis och upcycling-produkter tillverkade av skräp som de plockar på Lesbos stränder.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Bokförlaget PANTA REI

Förlaget PANTA REI  (Allting flyter på grekiska) ger i huvudsak ut portugiskspråkig afrikansk skönlitteratur i översättning och samhällskritiska debattböcker. De anser att skönlitteraturen har en viktig roll att spela som kunskapskälla, inte minst om kulturer som ligger vid sidan av de stora allfarvägarna.