Schema

Seminarieprogram Schysst Jul 2016

Med reservation för eventuella ändringar.

Lördag 3 december

10.10 – 11.05 Berättelser från Bangladesh
Arrangör: Föreningen för SUS – Kvinnoprojekt i Bangladesh
Maj-Lis Koivisto, journalist och tidigare volontär på organisationen SUS i Netrakona, Bangladesh, visar bilder och berättar om organisationens arbete med att stärka kvinnors rättigheter. SUS grundades för 30 år sedan av Begum Rokeya, som själv blev bortgift som 13-åring.


11.10 – 11.40 Att bygga ett hållbart modevarumärke
Arrangör: Remake
Remake arbetar med att producera kläder av återvunnet material. De arbetar även med arbetsintegration och är ett socialt företag inom Stockholms stadsmission. Presentationen handlar om Remakes verksamhet, deras hållbarhetsarbete samt om hur de försöker bygga ett hållbart modevarumärke som återbrukar textil och
jobbar med social hållbarhet genom arbetsträning


11.50 – 12.40 Den svenska vapenexporten
Arrangör: Svenska Freds- och Skiljeföreningen
Svenska Freds- och Skiljeföreningen frågar sig hur den svenska vapenhandeln funkar och vad kan vi göra åt den. Linda Åkerström berättar med utgångspunkt i den aktuella boken “Den svenska vapenexporten”, som kommer ut i december på Leopard förlag.


12.50 – 13.50 Erfarenheter från Sydafrika och Swaziland
Arrangör: Röda Korsets Folkhögskola
Röda Korsets Folkhögskola deltar med sin Fair Trade kurs. Deltagarna på kursen har besökt producenter i Sydafrika och Swaziland och vill presentera sina erfarenheter därifrån. De kommer att visa film, samt ställa ut bilder från resan.


14.00 – 14.30 Stockholms Amnestykör sjunger stämningsfulla julsånger
Stockholms Amnestykör är en samling engagerade människor som tror på musikens kraft att förändra världen. Körens musik bygger på samarbete, glädje och kraften i musiken.


14.40 – 15.10 Kvinnor på flykt
Arrangör: Kvinna till Kvinna
Milla, volontär från organisationen Kvinna till Kvinna, håller en presentation om Kvinna till Kvinnas satsning på kvinnor på flykt och om deras utsatthet och arbetet som behövs för att hjälpa dem.


15.20 – 16.00 Att vara kvinna i Peru
Arrangör: Svalorna Latinamerika
En film om hur det är att vara kvinna i Castilla Media i Peru, inspelad av Svalorna Latinamerikas tidigare praktikant Mathilda Bäcklin.

 

Söndag 4 december

12.00 – 12.50 Hur kan en som ung vara med och göra världen bättre?
Arrangör: Globalportalen
Ett inspirerande samtal med volontärer från PeaceWorks Sweden och Kvinna till Kvinna där de diskuterar hur det är att vara volontär.


13.00 – 14.00 Visste ni att flickor i fattiga länder inte kan gå i skolan när de har mens?
Arrangör: Beauty Waps
För att sätta stopp för denna orättvisa driver BeautyWaps projekt som går ut på att ge flickor i utvecklingsländer högkvalitativa tygbindor som kan återanvändas i flera år. Detta har redan lyckats i Kenya och nu har vi precis startat nästa projekt med en skola i Sydafrika. Lösningar finns och ni kan vara med och möjliggöra dem!


14.10 – 15.00 Filmvisning, Jackson och kaffeplantaget
Arrangör: Svalorna Latinamerika

Jackson är tretton år och mönsterelev med två stipendier. Men när kaffesäsongen börjar måste han lämna skolan under fyra månader för att arbeta på ett plantage uppe i bergen i norra Nicaragua. Filmen är inspelad av vår tidigare praktikant Philip Krook.