Deltagare 2021

Deltagare 2021

 

Här kommer organisationer och företag som deltar på Schysst jul 2021 kontinuerligt uppdateras kommande veckor! Håll utkik här och på våra sociala medier för info.

 

Palestinagrupperna

Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som bildades 1976 med syftet att verka för ett slut på ockupationen av Palestina och en rättvis fred baserat på FNs resolutioner och FNs globala mål för en hållbar utveckling. Palestinagrupperna arbetar med informations- och påverkansarbete, samt stödjer lokala biståndsprojekt i Palestina och Libanon. Deras produkter är producerade med hänsyn om människa och miljö. Under Schysst Jul kommer Palestinagrupperna att sälja hantverk, olivolja och tvålar. Olivolja och tvålar köps in från den ideella organisationen Jord och Frihet och hantverket köps in dels från ett kvinnokooperativ i Ramallah, dels från ett center för döva i Gaza. Försäljningen går inte med vinst utan överskottet används till att köpa in nya varor. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Rekostart

Rekostart är företaget som har läst innehållsförteckningarna åt dig. Deras miljöarbete omfattar allt i verksamheten och de agerar aktivt utifrån kända och framtida kunskaper på miljö- och kemikalieområdet. De bedriver ett ständigt förbättringsarbete för miljön, och har som målsättning att alla inköp, både varor till försäljning och kontorsmaterial är långsiktigt, rättvist och hållbart producerade. Alla produkter är ekologiska och giftfria och passar både stora och små. De säljer allt från matlådor och dricksflaskor i rostfritt stål till bivaxdukar, babyprodukter och leksaker i trä – allt producerat med respekt för människa och miljö. Under Schysst jul kommer Rekostart sälja matlådor i rostfritt stål, sugrör i glas, bivaxdukar, tvålar, ekologiska leksaker, m.m.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Just Africa

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten. De vill bredda deras marknad och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africa har direkt kontakt med nästan alla sina leverantörer då de värderar nära kontakt genom att känna dem och deras filosofi och företagsetik. De importerar varor av bra kvalitet, producerade under bra villkor och gärna också i återbrukat material. De handlar både av Fair Trade-certifierade producenter och av småföretag, kooperativ eller enskilda hantverkare. Under Schysst Jul kommer Just Africa att sälja allt från smycken och textil till kaffe och choklad.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Lighthouse Relief

Lighthouse Relief arbetar med att stötta flyktingar som kommer till Grekland genom program för barn och ungdomar i flyktinglägret Ritsona, samt för flyktingar som är hemlösa i Aten. De arbetar tillsammans med flyktingar för att erbjuda sport, kultur, lek och stöd till barn och ungdomar. I Aten hjälper de flyktingar med tillgång till olika typer av service, såsom sjukvård och tillgång till kläder, hygienartiklar, samt spädbarnsprodukter. På Schysst jul kommer de sälja gåvobevis och upcycling-produkter tillverkade av skräp som deras volontärer plockat på Lesbos stränder.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svenska Afghanistankommitten Stockholm

Svenska Afghanistankommitten i Stockholm är en av Svenska Afghanistankommittens (SAK) lokalföreningar som arbetar med informationsspridning, insamling och stöd till SAKs utvecklingsbistånd i Afghanistan. SAK Stockholm kommer under Schysst Jul att sälja bland annat afghanska hantverk, böcker och saffran som är schysst tillverkade.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh arbetar med att stödja SUS i Bangladesh. SUS står för Sabalamby Unnayan Samity och betyder Organisationen för hjälp till självhjälp. Det är en fristående organisation (NGO), verksam i distriktet Netrakona, 16 mil norr om Dhaka. Målet är att förbättra marginaliserade kvinnors villkor genom att arbeta integrerat, med många olika områden samtidigt och med både kvinnor, deras barn och deras män. Arbetet innefattar utbildning, information om rättigheter, lån till företagande och ekologisk odling m.m. Metoden ger människor redskap för att lyfta sig ur fattigdom och kräva sin rätt till ett värdigt liv. SUS kommer under Schysst Jul att sälja hantverk som kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad och broderi för att ge kvinnor och tonåringar möjlighet till en egen inkomst.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Emmaus Stockholm

Emmaus Stockholm är en ideell organisation som genom insamling och second hand-försäljning arbetar för fred, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och Västsaharas rätt till självbestämmande. Deras syfte är att stödja människor som organiserar sig och hävdar sina rättigheter runtom i världen samt bidra till en samhällsomställning till cirkulär ekonomi. Under Schysst Jul kommer de att sälja seconhand/remake varor såsom t-shirts, tygkassar och böcker, men även miljövänliga flergångsprodukter. Emmaus Stockholm ser textilier som en värdefull resurs och vill ändra på hur vi i dagens samhälle konsumerar mer än vad jordens resurser räcker till. Därför är allt som de säljer antingen återbruk eller producerat med hänsyn om människa och miljö.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

EarthNmore

EarthNmore säljer hållbart mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion (fair, funky and sustainable fashion) och leverantörerna/produkterna är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer. Klädbutiken ligger i Gamla stan och är ekoinriktad med produkter producerade under rättvisa förhållanden. De arbetar gärna med mindre designers och målgruppen är bred och vänder sig till kvinnor i alla åldrar. På Schysst jul kommer EarthNmore sälja strumpor, leggings, kjolar, sjalar, ljus och underkläder.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida. 

 

Pekoe Ekologiskt Te

Pekoe ekologiskt te säljer noga utvalda, ekologiskt odlade och schysst producerade teer. Te med äkta och rena smaker som kommer av jordmån, klimat och hantverksskicklighet. Samtliga teer är ekologiskt certifierade. De väljer i första hand teer som uppfyller Fair Trades kriterier eller KRAVs tilläggskriterier för socialt ansvar.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Föreningen Försvara Elefanterna

Föreningen Försvara Elefanterna är en ideell förening som arbetar för skydd och bevarande av världens elefanter och noshörningar. De har sedan 1989 arbetat för elefanter i Afrika och Asien, mot tjuvjakt och elfenbenshandel, med bland andra organisationer som David Sheldrick Wildlife Trust i Kenya och Elephant Family, som är verksamma i flera asiatiska länder. I kampen för noshörningarna samarbetar de bland annat med SanWild i Sydafrika. De arbetar också mot att elefanter hålls i fångenskap och utnyttjas i turistindustrin. Under Schysst jul kommer de att sälja en rad olika saker såsom t-shirts, tygpåsar, kaffemuggar, reflexer, babybodies samt medlemskap. De köper in sina produkter genom medtryck.se och de textiler de säljer vidare är certifierade, antingen som ekologiska eller via följande organisationer: BSCI, WRAP och Trygg Textil.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

FIAN Sverige

FIAN Sverige arbetar för Rätten till lämplig mat, lokalt och globalt. Det gör de genom att uppmärksamma och arbeta mot de strukturer som leder till matosäkerhet och genom att peka på alternativen; agroekologi och matsuveränitet. De vågar rikta blicken inåt och granskar även Sveriges roll i uppfyllandet av denna mänskliga rättighet. Under Schysst Jul kommer de att sälja böcker och hantverk. Böckerna är splitternya recensionsexemplar som de räddar från återvinning. Hantverket kommer från de orter i Ecuador där deras samarbetspartner FIAN Ecuador verkar för Rätten till lämplig mat och stöttar därmed lokal produktion och näring.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Tribeute AB

Tribeute erbjuder ett unikt koncept av exklusiva produkter som är framtagna av hantverkare i Haiti, Zimbabwe, Kenya, Nigeria, Demokratiska republiken Kongo, Dominikanska republiken, Kamerum och Sydafrika. De främjar arbetstillfällen i ekonomiskt sköra områden och en del av vinsten återinvesteras i det lokala samhället genom olika organisationer. Under Schysst jul kommer de sälja hantverk som tar hänsyn till kulturarv och miljö. De säljer unika handgjorda produkter från olika delar av Afrika och Haiti.  Planeten prioriteras i strävan efter cirkulära principer och hållbarhet i alla led, från materialval till emballage och transporter. Tribeute återinvesterar i hjälporganisationerna Vi-skogen, Act Svenska Kyrkan och War Child.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Framtidsjorden och dess vängrupper Ladakhs vänner, Klimataktion Stockholm, Kawsays vänner och Cepemas Vänner

Framtidsjorden är ett nätverk av lokala organisationer i Latinamerika, Sydasien och Sverige som verkar för förändring på socialt rättvis och ekologiskt hållbar grund. De arbetar med klimatanpassning, hållbar landsbygdsutveckling, urbana hållbarhetsfrågor, samt bevarande av biologisk och kulturell mångfald. På Schysst Jul deltar fyra av Framtidsjordens svenska vängrupper. Till försäljning kommer de att ha hantverk, böcker om klimat, livsmedel, väskor och knappar/badges. Produkterna som säljs har tillverkats i de områden som organisationerna arbetar. De har även tillverkats och/eller förmedlats av Framtidsjordens lokala partnerorganisationer i Indien och Latinamerika som vängrupperna stödjer. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svenska Tibetkommittén

Svenska Tibetkommittén är en partipolitisk och religiöst obunden ideell förening som hävdar det tibetanska folkets rätt till självbestämmande. De samarbetar med ITN – International Tibetan Network och har kontakt med flera människorättsorganisationer i Sverige och världen. Svenska Tibetkommittén har funnits sedan 1967. Under Schysst Jul kommer de att sälja en rad olika saker såsom smycken i silver, väskor, böcker, kläder samt julpynt. Deras produkter är småskaligt och miljövänligt producerade av exiltibetaner i Indien och kommer från NGO:s som de stödjer på olika sätt. Böckerna som säljs för att informera om tibetanernas livssituation förr och nu är i flera fall skrivna av tidigare medlemmar i Svenska Tibetkommittén och även av tibetaner.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Jordens vänner

Jordens Vänner är den svenska grenen av Friends of the Earth international – världens största gräsrotsorganisation för miljö- och solidaritet. De är drygt 2 miljoner medlemmar i 73 länder, med aktivister i varje världsdel. Deras vision är en rättvis, hållbar värld med samhällen som lever i harmoni med naturen. Under Schysst Jul kommer de att delta med ett infobord med försäljning av tygpåsar, klistermärken och patches, produkter som är framtagna med hänsyn till miljlön. De väljer i första hand återvunnet – och i andra hand ekologiskt material.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Svalorna Latinamerika

Svalorna Latinamerika är, för sjätte året i rad, arrangör för Schysst Jul. Svalorna Latinamerika arbetar för att minska fattigdom och undanröja dess orsaker och samarbetar med lokala organisationer för att främja mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Svalorna Latinamerika arbetar i Bolivia, Peru, Nicaragua och Guatemala för att barn, ungdomar och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor. Under Schysst Jul kommer de att sälja hantverk från olika kvinnokollektiv i Bolivia.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

Amnesty grupp 26

Amnesty arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid. Grupp 26 inom svenska sektionen arbetar med fångar i Iran och Bahrain, för att de ska släppas och för att förtrycket av oliktänkande ska upphöra. Under Schysst Jul kommer de att sälja julkort som är tillverkade av ett kvinnokooperativ i Nepal, som gör såväl pappret som används som designen av själva korten.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Amnesty International Stockholmsdistriktet & Amnesty International Sverige Latinamerika

Amnesty International är en global organisation som kämpar för alla människors lika värde. De arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Stockholmsdistriktet samordnar medlemsarbetet lokalt i Storstockholm. Amnesty International Sverige Latinamerika engagerar Sverige att agera mot övergrepp som begås mot de mänskliga rättigheterna och sätter press på regeringar och makthavare i Latinamerika. En viktig del av deras arbete är att göra människor medvetna om problematiken som finns i regionen för att på så sätt mobilisera och påverka människor att agera. Under Schysst Jul kommer de tillsammans delta med ett infobord med försäljning av  bland annat nyckelringar och mindre tavlor, samt olika typer av Amnesty-merch. 

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

ALEF – Adult Learning and Empowerment Facilitators

ALEF arbetar med folkbildning på modersmålet för unga och vuxna i Afrika. Deltagarna samtalar i lokala grupper om hur deras liv ser ut, varför det är så, och vad de själva kan göra för att förändra. De lär sig läsa, skriva och räkna – och att använda färdigheterna som redskap till att själva ta kontrollen över sina liv. Under Schysst Jul kommer de att sälja hantverk som är tillverkat och inköpt på plats i de olika länder där ALEF arbetar, och även tryckta gåvobevis som kan ges bort i julklapp.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Yennenga Progress

Yennengas syfte är att bekämpa fattigdom och skapa demokratiska välfärdssamhällen. Det gör de genom att bygga på den lokala initiativkraft som finns för att utveckla grundläggande mänskliga rättigheter såsom: utbildning, hälsa och infrastruktur. Utgångspunkten för organisationen är byn Nakamtenga i Västafrikanska Burkina Faso, ett av världens fattigaste länder. En förskola var startskottet till det som Yennenga Progress idag kallar för “den goda byn”. Demokratiska processer, medbestämmande och iterativa arbetsmetoder är centrala delar i deras arbetssätt. Under Schysst Jul kommer de att sälja hantverk i främst textil och trä. Deras produkter ger byinvånarna möjligheten att ta kontroll över sin ekonomiska situation, samtidigt som de får arbeta med något de tycker om. De jobbar med återbruk och att hitta nya sätt att återvinna material på, för att samtidigt utbilda invånarna kring hållbarhet.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

Adolf Fredriks scoutkår

Adolf Fredriks scoutkår är en scoutkår belägen mitt i city och finns till för barn och ungdomar i åldrarna 8 till 19 år. Scouterna förmedlar kunskap om vår egen roll i naturen och i en social gemenskap, samt hur man ska vara en sjyst kamrat och god samhällsmedborgare. Under Schysst Jul kommer de att sälja en rad olika saker såsom scouthantverk, antikljus, pre-loved friluftsprylar, barnens adventskalender och mycket mer! Deras julprodukter är utvalda med omtanke och är eko & reko. Deras ekologiska värmeljus och blockljus är tillverkade av RSPO-certifierat palmvax. Intäkterna från försäljningen av Scouternas Ljus går bl.a. till fonden för Ljus- och valinsamlingsmedel som förvaltas av Scouterna och är tillverkade av 40 % stearin och 60 % RAL-certifierad paraffin.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida

 

MelaninSanta

MelaninSanta skapades efter år av letande efter en jultomte som skulle kunna likna kreatörens egen farbror. Då det inte hittades bestämde hon sig för att skapa en egen tomte med olika nyanser av melanin. Tomtarna är skapta av en unik form som hon har gjort själv, och är sedan handmålade. Målet är att bidra till att fler ska känna sig inkluderade i julfirandet genom att göra jultomtar i mer färgrika nyanser som speglar alla på vårt jordklot. Under julmarknaden kommer det, förutom jultomtarna, också finnas förpackade veganska bakverk till försäljning. MelaninSantas motto är att ingen kan göra allt för att förändra världen, men alla kan göra något.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.

 

c/o fair trade

C/o fair trade är en butik som säljer varor inom heminredning, accessoarer, leksaker med mera. För c/o fair trade är arbetsförhållanden bakom produkterna lika viktiga som produkten. Som kund hos c/o fair trade kan man handla fina saker samtidigt som man är med och bidrar till att göra världen lite bättre.  Under Schysst Jul kommer de sälja olika typer av hantverk som alla kommer från fair trade-certifierade medlemmar i World Fair Trade Organization, WFTO.

Sugen på att veta mer? Besök deras hemsida.