Deltagare 2017

Deltagare 2017

Africa Now

Africa Now är ett företag som importerar etiskt producerad design och hantverk från södra Afrika, främst Sydafrika. De har bland annat produkter från företag som är medlemmar i WFTO och en hel del av produkterna är tillverkade av återvunna material.

Sugen på att veta mer om deras produkter? Besök Africa Nows hemsida!

 

Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation med ungefär 2400 medlemmar som arbetar för en mer rättvis värld. Organisationen bedriver utvecklingssamarbete med fem länder i södra Afrika och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. I Sverige jobbar de med information, opinionsbildning samt insamling, både centralt och lokalt. Afrikagrupperna har omkring 16 anställda i Sverige och 8 i södra Afrika. Produkterna de säljer är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Dessa organisationer jobbar med rättighetsperspektiv i deras produkttillverkning.

Vill du veta mer? Besök Afrikagruppernas hemsida.

 

Amnesty

Svenska Amnesty har sedan starten 1964 arbetat för att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid. På Schysst Jul kommer organisationen bland annat att samla in namnunderskrifter till sina kampanjer samt ingå i seminarieprogrammet.

För mer info, besök deras hemsida!

 

Better Globe

Better Globe arbetar för att lyfta människor ur fattigdom i Afrika genom att återplantera träd, som binder koldioxid och motverkar jorderosionen, i halvökenområden. Samtidigt får kunden återbäring från bl.a. trädens frukter. Trädplanteringen är det mest centrala i Better Globes koncept för att motverka hunger och fattigdom, likväl som klimatförsämringar och ökenutbredning. Better Globe erbjuder sina medlemmar att bidra genom att köpa träd som planteras i verksamhetens plantage. Dessa träd ger i sin tur både arbetstillfällen, avkastning på sikt för köparen samt att träden bidrar till miljö och motverkandet av ökenutbredning.

Lär dig mer om Better Globes projekt på deras hemsida.

 

By Lelou

By Lelou är företaget som driver produktion och försäljning av kläder och accessoarer för baby och barn. Produkterna tillverkas i ekologiska och återbrukade material. Produkterna är tillverkade i deras ateljé i Göteborg av material som är så snälla mot barn och miljö som möjligt.

Läs gärna mer om deras produkter på By Lelous hemsida.

 

Darling Eco

Darling eco informerar om ekologiska och giftfria alternativ och visar varför det är viktigt att inte utsätta foster och barn för gifter. De erbjuder giftfria produkter styckvis eller i färdiga paketlösningar som kunden kan beställa hem via deras webshop. Alla produkter är noga granskade, testade och utvärderade av experter och föräldrar. På Schysst Jul säljer dem ekologiska och giftfria produkter för gravida, bebisar och barn.

Blev du sugen på att veta mer? Besök företagets hemsida!

 

Earth N More

Earth N More är ett företag som arbetar med ett hållbart Mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion och både deras leverantörer och produkter är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer.

Besök företagets hemsida för mer information om deras produkter.

 

Fair Monkey

I nästan ett decennium har Fair Monkey arbetat med kvinnogrupper runt om i världen som syftar till att öka kvinnors sociala status genom ekonomiskt oberoende och egenmakt.

Från Guatemalas högland till Sydafrikas slätter, Nepals bergsområden och Indiens färgstarka landsbygd kommer hantverket som byggt förtroende och hållbarhet i livet för de kvinnliga producenterna och familjer genom att all handel sker helt med Fair Trade. Fair Monkey tror på att stödja kvinnor i världen genom att skapa en känsla av mening och hopp genom hållbar sysselsättning. De tror på en långsiktig lösning på fattigdomen genom att skapa arbetstillfällen och utbildning för de människor som behöver det bäst. Fair Monkey är medlem i World Fair trade organization och i nätverket Rättvis handel.

Besök gärna Fair Monkeys hemsida för mer information.

 

FairSisters

Företaget FairSisters grundades av Marie Eliasson, Gunni Karlsson och Nioma Pettersson som träffades 2013 på en Fair Trade utbildning som arrangerades av Röda Korsets Folkhögskola. I utbildning ingick tre veckors studieresa till Ghana där de besökte kvinnokooperativet Akoma Cooperative Multipurpose Society. Kooperativet ligger i byn Pusu-Namogo utanför Bolgatanga. Kvinnorna får sin inkomst genom att bla plocka sheanötter och framställa sheanötsmör
http://www.akomaskincare.co.uk/ FairSisters tar hem produkter från The Akoma Cooperative, fairtrade-certifierade, ekologiska och andra schysst tillverkade produkter från olika länder.

Besök deras facebooksida för mer information.

 

FIAN Sverige

FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning. FIAN bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. De köper direkt från små producenter i de länder där de har projekt. Ibland är produkterna även från producenter inom projekten.

Besök deras hemsida för mer information.

 

Föreningen för SUS-kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS är en ideell förening som ger bidrag till ett skyddat boende för kvinnor som drivs av organisationen SUS i norra Bangladesh. De stöttar också SUS gräsrotsprojekt Stop Violence Against Women. Föreningens produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, tillskärning, vävning, batikfärgning och i traditionellt hantverk. SUS har sedan mitten av 80-talet gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande.

Besök deras hemsida för mer information!

 

IMFT

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation som arbetar i tretton länder för att barn ska få gå i skolan, för att förebygga sjukdomar och för att människor ska kunna försörja sig och sin familj. Organisationen arbetar rättvisebaserat med hjälp till självhjälp. En del av IM arbetar med Fair Trade och de har åtta butiker i Sverige.

Besök deras hemsida för mer information om organisationens produkter.

 

Just Africa

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten, för att bredda deras marknad och möjligheter att utvecklas och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africas kriterier när de köper in varor är att de ska vara av bra kvalitet, vara producerade under bra villkor och gärna också i material som utgår från återbruk. De handlar både av Fair Trade-certifierade producenter och av små familjeföretag.

Besök gärna Just Africas hemsida för mer information.

 

KeepJar

KeepJar är ett svenskt varumärke som banar väg för ett nytt sätt att se på resurser. KeepJar arbetar med att ta fram konsumentprodukter för en hållbar livsstil med mindre resursslöseri och mer återbruk till bra priser. Detta genom innovation och smart produktutveckling i nära samarbete med väl utvalda leverantörer, kunder och återförsäljare. KeepJars produkter är producerade med hänsyn till människa och miljö genom att de tillverkas på en GOTS-certifierad fabrik i Indien. Förutom att certifieringen garanterar ekologisk bomull garanterar den även en giftfri och ansvarsfull arbetsmiljö samt minimilön garanterad.

Läs mer om KeepJars produkter och affärsidé här.

 

Kids Future

Föreningens övergripande målsättning är att ge människor möjlighet att påverka sina egna liv – bli självförsörjande samt få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. I asien arbetar Kids Futures med barn och ungdomar samt deras nätverk. Mer specifikt innebär det att främja utbildning, ge barn och ungdomar möjlighet till egen försörjning i framtiden samt ökade möjligheter att förstå och tillvarata sina rättigheter och skyldigheter. I Sverige och Europa arbetar de med att minska social exkludering och segregation. Kids Future ska verka för att barn och ungdomar som lever i socioekonomiskt utsatta miljöer och/eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa ges kunskap och information om hur de kan tillvarata de resurser som samhället erbjuder. På Schysst Jul kommer de utöver att informera om sin verksamhet även sälja thailändskt hantverk.

Läs gärna mer på Kids Futures hemsida!

 

Klimataktion

Klimataktion är medlemmar i nätverket Framtidsjorden. Klimataktion är föreningen som inte nöjer sig med mindre än en klimatpolitik som tar vetenskapen och klimathoten på största allvar. De arbetar utifrån ett fokus på folkbildning, aktiviteter, kampanjer och politisk påverkan.

Läs mer om föreningen på deras hemsida!

 

Kär O Lek

Kär O Lek är webbshopen som tillhandahåller ett ekologiskt sortiment av leksaker och pysselmaterial. De har produkter för all form av lek och kreativt skapande för barn. Kär O Lek arbetar för att både produkt och tillverkning ska värna om människa och miljö. Samtliga produkter har ett avstamp i ekologiskt, giftfritt, fairtrade, närproducerat och pedagogiskt.

Kika på deras hemsida för mer information!

 

Leopard förlag

Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. Leopard förlag arbetar utefter tron på att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och de vill att de böcker som ges ut ska ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Bland deras författare finns namn som Henning Mankell, Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Pierre Schori, Susan Faludi, Tom Holland, Jonas Trolle, Maryse Condé, Assia Djebar och Lo Kauppi.

För mer information om förlaget och deras titlar, besök deras hemsida!

 

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser är en organisation som arbetar för att ge högkvalitativ vård åt de som behöver det som mest. De tar helt avstånd från politiska ställningstaganden och vilken folkgrupp de behövande tillhör. De låter sig heller inte hindras av andra yttre omständigheter för att nå fram till de som behöver vård.

Läs gärna mer om Läkare utan gränser på deras hemsida! 

 

Nakandi Art

Nakandi Art arbetar med kvinnor i Uganda som utsatts för syraattacker. I Uganda är det tyvärr inte ovanligt att kvinnor utsätts för syraattacker när de försöker lämna destruktiva förhållanden. Efter minst 6 månader på sjukhus kommer de ut i samhället vanställda och ensamma. De står ofta ensamma med sina barn utan en möjlighet till försörjning. Vi ger dem en möjlighet genom att utbilda dem i hantverk och sedan säja deras smycken och hantverk på den svenska marknaden. Deras hantverk blir ett sätt för dem att försörja sig. På Schysst Jul kommer Nakandi Art att sälja de hantverk och smycken som tillverkats av kvinnorna i Uganda.

För mer information besök gärna Nakandi Arts facebooksida.

 

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation med över 200 000 medlemmar. De arbetar långsiktigt med att bevara och skydda våra hav, skogar, och värnar om naturens biologiska mångfald. De arbetar för ett ekologiskt och hållbart jordbruk och tar klimathotet på största allvar! De menar att vi tillsammans har kraft att förändra. På Schysst Jul kommer man kunna handla deras fina gåvokort som man kan ge bort i julklapp och stödja deras viktiga arbete inom hav, skog, miljögifter, jordbruk och klimatfrågor. De kommer även att att sälja sin bok Ägodela som handlar om kollaborativ konsumtion.

Besök deras hemsida för mer information!

 

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) arbetar för ett slut på Israels ockupation av Palestina och en rättvis fred. Organisationen stödjer barn- och ungdomsprojekt i Palestina och palestinska flyktingläger i Libanon. Hantverket köps in dels från ett kvinnooperativ på Västbanken och dels från Gaza. Olivoljan köps från den ideella organisationen Jord och Frihet som stödjer palestinska bönder. Försäljningen går inte med vinst.

Besök deras hemsida för mer information.

 

Pekoe ekologiskt te

Pekoe säljer ekologiskt te från enskilda tegårdar i Indien, Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Rwanda och Kina. Te med rena och äkta smaker, utan konstgjorda smaksättningar. Allt Pekoes te är ekologiskt odlat. Teerna är märkta med EU:s märke för ekologiskt jordbruk. Företaget är certifierade för införsel, ompackning och försäljning av ekologiskt te enligt EU:s förordning 834/2007 av SMAK AB: SE-EKO-03. De är också KRAV-certifierade. Pekoe har enbart teer från plantager som garanterar goda arbetsförhållanden för sina anställda.

Besök gärna hemsidan för mer information om företaget och deras produkter!

 

Rekostart

Rekostart älskar bra, naturliga och giftfria produkter. De säljer allt från kemikaliesmarta babyprodukter till matlådor i rostfritt stål och sugrör i glas i sin webshop. Företaget erbjuder även nyblivna föräldrar en prenumerationstjänst där man får en box med 4-5 kemikaliesmarta produkter varannan månad.

Rekostart väljer i första hand ekocertifierade eller miljömärkta produkter. Där märkning saknas ställer de krav på labb-/testrapporter för att garantera att produkterna inte innehåller skadliga eller otillåtna kemikalier. Saknas märkning/certifiering eller testrapport på produkt till återförsäljning avstår de från att köpa in produkten.

Besök gärna Rekostarts hemsida för mer information.

 

Rescue Textiles

Rescue Textiles är ett nystartat företag som tillsammans med sin samarbetspartner i New Delhi i Indien driver en sömnadsutbildning för kvinnor med en bakgrund i fattigdom, prostitution och trafficking. När utbildningsperioden är slut får varje kvinna en symaskin så att de kan försörja sig framöver. De hemtextilier som Rescue Textiles säljer är sydda av dessa kvinnor under utbildningstiden. Rescue Textiles önskar ge dessa kvinnor framtidshopp. De hemtextiler som säljs är av GOTS-certifierad bomull.

Läs mer om Rescue Textiles på deras hemsida.

 

Roma Sadhu

Roma Sadhu är en startup som lyfter fram indiska hantverkare som i Indien arbetar mycket avlägset. Företaget säljer vidare deras verk och ger hantverkarna på så vis hjälp att komma in på marknaden och få sina produkter sålda. Roma Sadhus sjalar är alla tillverkade för hand med inspirerande mönster och broderier. Sjalarna är tillverkade i ull och silke, så kom till Schysst Jul för att titta närmare på Roma Sadhus sjalar.

 

Röda Korsets Folkhögskola

Röda korsets Folkhögskola deltar med sin Fair Trade-kurs. Kursdeltagarna har besökt producenter i Sydafrika och arbetar nu med informera och skapa opinion kring hållbar utveckling, företagens ansvar, globalisering och frihandel. På Schysst Jul kommer kursdeltagarna att hålla i föreläsningar på vår scen samt anordna en utställning där de presenterar sina arbeten.

Besök gärna deras hemsida för mer information.

 

Sonias keramik

Sonia driver försäljning av keramikprodukter samt smycken och kort till förmån för Röda Korset.

 

Stockholms Afghanistankomitté

Svenska Afghanistankommittén (Som Stockholms Afghanistankommitté är en del av) bedriver bistånd på landsbygden i Afghanistan. Biståndet riktas främst mot områdena utbildning, hälsa, stöd till personer med funktionsvariationer samt demokratiutveckling. Organisationens produkter har tillverkats i Afghanistan av lokala producenter med hänsyn till människa och miljö. Den Afghanska saffranen, som fått internationella kvalitetspris, är dessutom en alternativ gröda för att få bort opiumodling.

Besök gärna hemsidan för mer information.

 

Syre

Syre är Sveriges största gröna nyhetsmagasin för dig som vill förändra världen. Varje vecka kommer två fullmatade nummer med samhällsdebatt och nyheter kring miljö, djurrätt, frihetsfrågor, flyktingpolitik, tillväxtkritik och mycket mera. Tidningen är tryckt på miljömärkt papper och inom företaget lever de som de lär, till exempel sker inga jobbresor med flyg och veganmat gäller på alla tillställningar.

Läs mer på Syres hemsida!

 

TingByLing

Företaget TingByLing säljer produkter med god designkvalitet och attityd. De samarbetar med schysta leverantörer som har miljö-engagemang eller rättvisa som grund – deras bidrag är att hjälpa dem att få ut sina produkter. “Good cause” styr deras engagemang. TingByLing vill bidra till ett bättre liv för fler genom att öka omsättningen och inspirera produktutvecklingen för småskaliga leverantörer som producerar hantverksmässigt. De bygger sin verksamhet successivt efter att ha träffat leverantörer och försäkrat sig att allt är schysst.

Sugen på att veta mer eller se bilder på deras produkter? Besök hemsidan.

 

Work through Craft

Work through Craft är verksamheten som erbjuder sysselsättning för nyanlända kvinnor. De tillverkar allt från barnkläder till väskor samt lapptäcken. Materialen de använder sig av är ofta skänkt eller överblivna tyger. För de nyanlända kvinnorna blir verksamheten ett forum för integration, försörjning och en arbetserfarenhet att kunna bygga vidare på i Sverige. Work through Craft utgår därmed ifrån ett hållbart tänk samt tar ett socialt ansvar.

Besök gärna deras webshop!