Deltagare 2017

Deltagare 2017

Sidan uppdateras löpande inför årets marknad.

Vill du och din organisation vara med? Klicka här.

 

Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation med ungefär 1 300 medlemmar som arbetar för en mer rättvis värld. Organisationen bedriver utvecklingssamarbete med fem länder i södra Afrika och stödjer kampen för ett fritt Västsahara. I Sverige jobbar de med information, opinionsbildning samt insamling, både centralt och lokalt. Afrikagrupperna har omkring 30 anställda, varav ungefär hälften i Sverige och hälften i södra Afrika. Produkterna de säljer är inköpta av schyssta företag eller från deras partners i Södra Afrika. Dessa organisationer jobbar med rättighetsperspektiv i deras produkttillverkning.

Vill du veta mer? Besök Afrikagruppernas hemsida.

 

Amnesty

Svenska Amnesty har sedan starten 1964 arbetat för att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid. På Schysst Jul kommer organisationen bland annat att samla in namnunderskrifter till sina kampanjer samt ingå i seminarieprogrammet.

För mer info, besök deras hemsida!

 

Better Globe

Better Globe arbetar för att lyfta människor ur fattigdom i Afrika genom att återplantera träd, som binder koldioxid och motverkar jorderosionen, i halvökenområden. Samtidigt får kunden återbäring från bl.a. trädens frukter. Trädplanteringen är det mest centrala i Better Globes koncept för att motverka hunger och fattigdom, likväl som klimatförsämringar och ökenutbredning. Better Globe erbjuder sina medlemmar att bidra genom att köpa träd som planteras i verksamhetens plantage. Dessa träd ger i sin tur både arbetstillfällen, avkastning på sikt för köparen samt att träden bidrar till miljö och motverkandet av ökenutbredning.

Lär dig mer om Better Globes projekt på deras hemsida.

 

Darling Eco

Darling eco informerar om ekologiska och giftfria alternativ och visar varför det är viktigt att inte utsätta foster och barn för gifter. De erbjuder giftfria produkter styckvis eller i färdiga paketlösningar som kunden kan beställa hem via deras webshop. Alla produkter är noga granskade, testade och utvärderade av experter och föräldrar. På Schysst Jul säljer dem ekologiska och giftfria produkter för gravida, bebisar och barn.

Blev du sugen på att veta mer? Besök företagets hemsida!

 

Earth N More

Earth N More är ett företag som arbetar med ett hållbart Mode med hänsyn till människan och miljön. Deras ledord är Design, Miljö & Funktion och både deras leverantörer och produkter är noga utvalda utifrån dessa riktlinjer.

Besök företagets hemsida för mer information om deras produkter.

 

Fair Monkey

I nästan ett decennium har Fair Monkey arbetat med kvinnogrupper runt om i världen som syftar till att öka kvinnors sociala status genom ekonomiskt oberoende och egenmakt.

Från Guatemalas högland till Sydafrikas slätter, Nepals bergsområden och Indiens färgstarka landsbygd kommer hantverket som byggt förtroende och hållbarhet i livet för de kvinnliga producenterna och familjer genom att all handel sker helt med Fair Trade. Fair Monkey tror på att stödja kvinnor i världen genom att skapa en känsla av mening och hopp genom hållbar sysselsättning. De tror på en långsiktig lösning på fattigdomen genom att skapa arbetstillfällen och utbildning för de människor som behöver det bäst. Fair Monkey är medlem i World Fair trade organization och i nätverket Rättvis handel.

Besök gärna Fair Monkeys hemsida för mer information.

 

FairSisters

Företaget FairSisters grundades av Marie Eliasson, Gunni Karlsson och Nioma Pettersson som träffades 2013 på en Fair Trade utbildning som arrangerades av Röda Korsets Folkhögskola. I utbildning ingick tre veckors studieresa till Ghana där de besökte kvinnokooperativet Akoma Cooperative Multipurpose Society. Kooperativet ligger i byn Pusu-Namogo utanför Bolgatanga. Kvinnorna får sin inkomst genom att bla plocka sheanötter och framställa sheanötsmör
http://www.akomaskincare.co.uk/ FairSisters tar hem produkter från The Akoma Cooperative, fairtrade-certifierade, ekologiska och andra schysst tillverkade produkter från olika länder.

Besök deras facebooksida för mer information.

 

Föreningen för SUS-kvinnoprojekt i Bangladesh

Föreningen för SUS är en ideell förening som ger bidrag till ett skyddat boende för kvinnor som drivs av organisationen SUS i norra Bangladesh. De stöttar också SUS gräsrotsprojekt Stop Violence Against Women. Föreningens produkter kommer från SUS hantverksavdelning där kvinnor utbildas i sömnad, tillskärning, vävning, batikfärgning och i traditionellt hantverk. SUS har sedan mitten av 80-talet gett de mest marginaliserade en möjlighet till ett värdigt liv, byggt på deras egna insatser och kunnande.

Besök deras hemsida för mer information!

 

IMFT

Individuell Människohjälp (IM) är en svensk biståndsorganisation som arbetar i tretton länder för att barn ska få gå i skolan, för att förebygga sjukdomar och för att människor ska kunna försörja sig och sin familj. Organisationen arbetar rättvisebaserat med hjälp till självhjälp. En del av IM arbetar med Fair Trade och de har åtta butiker i Sverige.

Besök deras hemsida för mer information om organisationens produkter.

 

Just Africa

Idéen bakom Just Africa är att lyfta fram bra varumärken och formgivare från den afrikanska kontinenten, för att bredda deras marknad och möjligheter att utvecklas och låta Sverige möta ett formspråk och ett tänkesätt kring material och färg som stimulerar, inspirerar och sätter färg på vår vardag. Just Africas kriterier när de köper in varor är att de ska vara av bra kvalitet, vara producerade under bra villkor och gärna också i material som utgår från återbruk. De handlar både av Fair Trade-certifierade producenter och av små familjeföretag.

Besök gärna Just Africas hemsida för mer information.

 

Kids Future

Föreningens övergripande målsättning är att ge människor möjlighet att påverka sina egna liv – bli självförsörjande samt få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. I asien arbetar Kids Futures med barn och ungdomar samt deras nätverk. Mer specifikt innebär det att främja utbildning, ge barn och ungdomar möjlighet till egen försörjning i framtiden samt ökade möjligheter att förstå och tillvarata sina rättigheter och skyldigheter. I Sverige och Europa arbetar de med att minska social exkludering och segregation. Kids Future ska verka för att barn och ungdomar som lever i socioekonomiskt utsatta miljöer och/eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa ges kunskap och information om hur de kan tillvarata de resurser som samhället erbjuder. På Schysst Jul kommer de utöver att informera om sin verksamhet även sälja thailändskt hantverk.

Läs gärna mer på Kids Futures hemsida!

 

Kär O Lek

Kär O Lek är webbshopen som tillhandahåller ett ekologiskt sortiment av leksaker och pysselmaterial. De har produkter för all form av lek och kreativt skapande för barn. Kär O Lek arbetar för att både produkt och tillverkning ska värna om människa och miljö. Samtliga produkter har ett avstamp i ekologiskt, giftfritt, fairtrade, närproducerat och pedagogiskt.

Kika på deras hemsida för mer information!

 

Läkare utan gränser

Läkare utan gränser är en organisation som arbetar för att ge högkvalitativ vård åt de som behöver det som mest. De tar helt avstånd från politiska ställningstaganden och vilken folkgrupp de behövande tillhör. De låter sig heller inte hindras av andra yttre omständigheter för att nå fram till de som behöver vård.

Läs gärna mer om Läkare utan gränser på deras hemsida! 

 

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) arbetar för ett slut på Israels ockupation av Palestina och en rättvis fred. Organisationen stödjer barn- och ungdomsprojekt i Palestina och palestinska flyktingläger i Libanon. Hantverket köps in dels från ett kvinnooperativ på Västbanken och dels från Gaza. Olivoljan köps från den ideella organisationen Jord och Frihet som stödjer palestinska bönder. Försäljningen går inte med vinst.

Besök deras hemsida för mer information.

 

Pekoe ekologiskt te

Pekoe säljer ekologiskt te från enskilda tegårdar i Indien, Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Rwanda och Kina. Te med rena och äkta smaker, utan konstgjorda smaksättningar. Allt Pekoes te är ekologiskt odlat. Teerna är märkta med EU:s märke för ekologiskt jordbruk. Företaget är certifierade för införsel, ompackning och försäljning av ekologiskt te enligt EU:s förordning 834/2007 av SMAK AB: SE-EKO-03. De är också KRAV-certifierade. Pekoe har enbart teer från plantager som garanterar goda arbetsförhållanden för sina anställda.

Besök gärna hemsidan för mer information om företaget och deras produkter!

 

Rekostart

Rekostart älskar bra, naturliga och giftfria produkter. De säljer allt från kemikaliesmarta babyprodukter till matlådor i rostfritt stål och sugrör i glas i sin webshop. Företaget erbjuder även nyblivna föräldrar en prenumerationstjänst där man får en box med 4-5 kemikaliesmarta produkter varannan månad.

Rekostart väljer i första hand ekocertifierade eller miljömärkta produkter. Där märkning saknas ställer de krav på labb-/testrapporter för att garantera att produkterna inte innehåller skadliga eller otillåtna kemikalier. Saknas märkning/certifiering eller testrapport på produkt till återförsäljning avstår de från att köpa in produkten.

Besök gärna Rekostarts hemsida för mer information.

 

Sonias keramik

Sonia driver försäljning av keramikprodukter samt smycken och kort till förmån för Röda Korset.

 

Stockholms Afghanistankomitté

Svenska Afghanistankommittén (Som Stockholms Afghanistankommitté är en del av) bedriver bistånd på landsbygden i Afghanistan. Biståndet riktas främst mot områdena utbildning, hälsa, stöd till personer med funktionsvariationer samt demokratiutveckling. Organisationens produkter har tillverkats i Afghanistan av lokala producenter med hänsyn till människa och miljö. Den Afghanska saffranen, som fått internationella kvalitetspris, är dessutom en alternativ gröda för att få bort opiumodling.

Besök gärna hemsidan för mer information.

 

Syre

Syre är Sveriges största gröna nyhetsmagasin för dig som vill förändra världen. Varje vecka kommer två fullmatade nummer med samhällsdebatt och nyheter kring miljö, djurrätt, frihetsfrågor, flyktingpolitik, tillväxtkritik och mycket mera. Tidningen är tryckt på miljömärkt papper och inom företaget lever de som de lär, till exempel sker inga jobbresor med flyg och veganmat gäller på alla tillställningar.

Läs mer på Syres hemsida!

 

Work through Craft

Work through Craft är verksamheten som erbjuder sysselsättning för nyanlända kvinnor. De tillverkar allt från barnkläder till väskor samt lapptäcken. Materialen de använder sig av är ofta skänkt eller överblivna tyger. För de nyanlända kvinnorna blir verksamheten ett forum för integration, försörjning och en arbetserfarenhet att kunna bygga vidare på i Sverige. Work through Craft utgår därmed ifrån ett hållbart tänk samt tar ett socialt ansvar.

Besök gärna deras webshop!